Pokrajinska vlada sa 22,8 miliona dinara finansira nabavku novog digitalnog mamografskog sistema s tomosintezom za Dom zdravlja „Novi Sad“, odlučeno je na današnjoj sednici kojoj je predsedavala predsednica Maja Gojković.

U Domu zdravlja „Novi Sad“ na godišnjem nivou se obavi 5.000 mamografskih pregleda i oko 3.500 skrining mamografija u okviru preventivnog rada na ranom otkrivanju najčešće zloćudnog tumora kod žene.

Zajedno sa Univerzitetskim kliničkim centrom Vojvodine, Dom zdravlja „Novi Sad“, ukuljučen je u Nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma dojke od 2013. godine, u okviru kojeg je urađeno 57.500 skrininga.

Nabavka novog digitalnog mamografskog sistema s tomosintezom predstavlja značajan napredak na polju rane dijagnostike raka dojke uz optimalnu efikasnost procesa rada.

U poslednjih nekoliko godina Pokrajinska vlada je zdravstvenim ustanovama na teritoriji naše pokrajine kupila i zanovila 24 mamografa, dok od 2019. godine intezivno rade i dva pokretna mamografa koja posećuju seoske i ruralne sredine u Vojvodini.

192.rs

Pročitajte više vesti

„Batut“ upozorava: Utapanje je brzo i tiho, deca se gube život za 20 sekundi

Danas nastavak suđenja klanu Veljka Belivuka: Svedoči svedok-saradnik Srđan Lalić

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare