Posni slavski kolač je, pored žita i vina, nezaobilazno obeležje posne slave. Kako je sutra Mitrovdan, koji je ove godine posni budući da pada u petak, ovaj recept bi mogao da vam olakša pripremu.
Posni slavski kolač pravi se jednostavno, od svega nekoliko sastojaka, samo vodite računa da potrefite dobru gustinu testa i da ostavite kolač da fino naraste kako bi bio sočan i mekan iznutra i imao lepu koricu spolja. Danas donosi recept s kojim nećete imati muke.
Sastojci:
700 g brašna
100 ml ulja
500 ml kisele vode
30 g svežeg kvasca ili kesica suvog
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
Priprema:
Kvasac i šećer pomešajte sa kiselom vodom i kašikom brašna da se kvasac aktivira.
Nakon toga zamesite testo tako da nije ni previše tvrdo (zato postepeno dodajte brašno), ali ni suviše meko i vlažno da se ne bi lepilo za ruke i ostavite ga na toplom mestu da nadolazi 45 minuta.
Naraslo testo ponovo premesite, po želji oblikujte pletenice, jufke ili druge ukrase, pa ga preručite u odgovarajući kalup za pečenje koji ste prethodno obložili pek papirom ili dobro podmazali uljem.
Ostavite posni slavski kolač da nadolazi još oko 15 minuta, pa stavite da se peče na 240 stepeni C oko 50-60 minuta (u zavisnosti od jačine vaše rerne).
Kada je posni slavski kolač pečen i kada dobije finu zlatnosmeđu boju, izvadite ga iz rerne, ostavite malo da se hladi u kalupu, pa ga izvadite iz kalupa, pokrijte čistom i suvom kuhinjskom krpom i ostavite da se skroz ohladi.
Danas.rs