Foto: TANJUG/ MLJMPDD

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud Dudić pozitivno su danas u razgovoru u Beogradu ocenili zaštitu verskih sloboda kroz Ustav Srbije i Zakon o verskim i crkvenim zajednicama.

Oni su se saglasili da su dijalog i razgovor, međusobno uvažavanje i poštovanje, put ka pozitivnom rešavanju svih izazova.

Na sastanku je istaknuto da dve institucije gaje partnerske odnose i saradnju, koja će se i u budućnosti nastaviti, saopštilo je resorno ministarstvo.

Žigmanov je ocenio da Ministarstvo neguje politike koje za cilj imaju ravnopravnost i jednakost svih građana, a da na različitost i pluralizam gleda kao na bogatstvo i prednost Srbije.

On je naglasio da svaka verska zajednica može da bude više nego pozitivan i konstruktivan deo za izgradnju dobra i solidarnosti u jednom društvu.

Duhovni i verski poglavari, dodao je ministar, imaju najznačajnije resurse za izgradnju mira, međusobnog razumevanja, tolerancije i svega onoga što ljude spaja. U tom kontekstu, on je naglasio važnost međureligijskog dijaloga sa kojeg bi se poslale poruke mira i zajedništva.

Žigmanov je istakao da je Ministarstvo svesno nasleđa i izazova koji postoje od ranije kada je reč o temama od interesa za Islamsku zajednicu u Srbije, kao što su pitanje jedinstva Zajednice, povratka oduzete vakufske imovine i izgradnja verskih objekata, te da će Ministarstvo, u delu svojih moći i ovlašćenja, dati doprinos pozitivnom razrešavanju tih izazova.

Muftija Dudić je podvukao da je za Islamsku zajednicu u Srbiji važno da ima razumevanje Vlade Srbije, kao i da je komunikacija sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog od izuzetnog značaja.

On je istakao da Islamska zajednica u Srbiji danas ima dobru komunikaciju i sa drugim državnim organima vlasti i institucijama.

Dudić je rekao da postoje značajni pozitivni pomaci kada je reč o temama od interesa za Islamsku zajednicu u Srbiji, dodajući da su pripadnici ove zajednice spremni na saradnju i da im je stalo i da politički predstavnici Bošnjaka budu na ponos i svom narodu i celoj državi Srbiji.

Sastanku su prisustvovali generalni sekretar Mešihata Samir Škrijelj i predsednik Medžlisa Islamske zajednice u Srbiji Enes ef. Ibrović.

(RTV)

Pročitajte više vesti

Vesić: Novi Sad će 2027. godine biti grad sa tri nova mosta vredna 360 miliona evra

Mađarska odbila predlog EU da šalje vojne savetnike u Ukrajinu

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare