Foto: MUP HR

Županijski sud u Zagrebu osudio je na po 11 godina zatvora srpske državljane Branka Dmitrovića (88) i Nikolu Begovića (72) pošto ih je oglasio krivim za ratne zločine počinjene u septembru 1991. godine na području Hrvatske Kostajnice i njene okoline. Optužnicom koju je 13. decembra 2019. godine podiglo zagrebačko županijsko državno tužilaštvo, okrivljenima su na teret stavljena krivična dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Dmitrović i Begović oglašeni su krivim zato što su, kako je prilikom obrazlaganja presude rekla predsednica sudskog veća Iva Gradiški Lovreček, kao komandant štaba TO Kostajnica, odnosno kao član štaba TO Kostajnica i komandir Vojne policije pri tom štabu, od 12. septembra pa do neutvrđenog dana u tom mesecu 1991. godine, na području Hrvatske Kostajnice i uže okoline, po komandnoj odgovornosti, krivi za smrt osam ratnih zarobljenika i dvoje civila na lokaciji Plavićevac, jednog civila i jednog pripadnika ZNG-a u Babinoj Rijeci, kao i za nestanak jednog pripadnika rezervnog sastava MUP-a i jednog civila, kojima se nakon zarobljavanja i kraćeg boravka u delu Hrvatske Kostajnice pod nazivom Tirol gubi trag.Postupak protiv okrivljenih trajao je pet godina i vođen je u njihovom odsustvu s obzirom na to da oni od avgusta 1995. godine žive u Srbiji i imaju državljanstvo Republike Srbije.

Dmitroviću je ovo drugi put da ga hrvatsko pravosuđe oglašava krivim za ratni zločin. Presudom Županijskog suda u Rijeci on je 2013. godine, takođe u odsustvu, osuđen na 15 godina zatvora zbog organizovanja iseljavanja hrvatskog stanovništva iz okoline Hrvatske Dubice i zato što nije ništa učinio da spreči zločin i da se kazne izvršioci iako je, kako je utvrdio sud, znao za odvođenja i ubistva.

Pred četiri hrvatska županijska suda, prema rečima Save Štrpca, predsednika Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas”, u predmetima ratnih zločina tokom septembra bili su zakazani glavni pretresi u 12 postupaka kojima je obuhvaćeno 66 optuženih.

– Samo jedan okrivljeni je pripadnik HVO, dok su svi ostali pripadnici JNA, TO i SVK. Petorici okrivljenih, od kojih se jedan nalazi u istražnom zatvoru, sudi se u prisustvu, dok se postupci protiv ostalih vode u njihovom odsustvu. Sva ova suđenja održavaju se u potpunoj medijskoj tišini. To znači da su procesuiranja Srba i pripadnika JNA i TO pred hrvatskim pravosudnim organima za krivična dela ratnih zločina postali rutina. Tako hrvatsko pravosuđe, iz dana u dan, iz godine u godinu, nesmetano, u skoro potpunoj medijskoj tišini, hapsi Srbe širom sveta, otvara nove istrage, podiže nove optužnice i donosi, ne hajući mnogo za validne dokaze, uglavnom osuđujuće presude pripadnicima bivših JNA, TO i SVK, zbog različitih ratnih zločina, uključujući krađu bele tehnike, domaćih životinja, šamaranje… – navodi Štrbac.

(Politika)

Pročitajte više vesti

Kosta Kecmanović izjavio da je pucao jer se osećao odbačenim od druge dece

Potpisivanje peticije protiv izgradnje kompleksa u okviru Bloka 4 na Novom Beogradu

Nariškin: Britanci isporučili rakete “Storm Shadow” Ukrajini da bi srušili Krimski most

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare