Foto: Влада Републике Србије

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara i šeficom Misije privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (UNMIK) Karolin Zijade, sa kojom je razgovarao o aktuelnoj situaciji na AP Kosovu i Metohiji.

Premijer je izrazio zabrinutost zbog aktuelne situacije na AP Kosovu i Metohiji i jednostranih poteza Prištine koji, kako je naglasio, ne doprinose smirivanju tenzija, već otežavaju položaj Srba u južnoj srpskoj pokrajini i vode ka destabilizaciji situacije u celom regionu, saopštila je Vlada Srbije.

Vučević je naglasio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti svakodnevno nastavlja pritisak i teror nad Srbima i da time želi da im poruči da ne mogu da ostanu i opstanu na AP Kosovu i Metohiji. Dodao je da je antisrpska politika jedini Kurtijev politički program koji nudi svojim biračima pred izbore koji su zakazani za februar 2025. godine, u nedostatku ekonomskog i socijalnog programa.

Vučević je istakao da je Vlada Srbije istrajna u rešavanju svih izazova i da će ostati posvećena očuvanju mira i stabilnosti u interesu čitavog regiona, kao i da je neophodno izvršiti međunarodni pritisak na Prištinu kako bi dijalog sa Beogradom bio nastavljen i kako bi bio zaustavljen teror nad srpskim narodom.

Zijade je izrazila zabrinutost zbog dešavanja koja utiču na ekonomska i socijalna prava Srba i ostalog nealbanskog stanovništva na AP Kosovu i Metohiji i naglasila da je bitno da se sva pitanja rešavaju u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Ona je potvrdila nepokolebljivu posvećenost UNMIK-a poštovanju i zaštiti ljudskih prava, uključujući princip jednakosti i nediskriminacije što je, istakla je, jedan od stubova okvira ljudskih prava. Pohvalila je učešće predstavnika Vojske Srbije u mirovnim misijama UN, ocenjujući da se time pokazuje spremnost Srbije da preuzima odgovornost za globalnu bezbednost.

(Tanjug)

Pročitajte više vesti

Žigmanov: Banka hrane Vojvodine doprinosi borbi protiv gladi i smanjenju siromaštva

Rusija testira borbenu spremnost jedinice sa interkontinentalnim balističkim raketama “Jars”

Vučić i Vučević da kažu ko u Srbiji priprema timove za destabilizaciju Moldavije

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare