elements.envato
Vrhunac vodenog talasa na Dunavu u Hrvatskoj očekuje se početkom sledeće nedelje, kada treba da pređe i 700cm, možda i 750cm.

HRT piše da kod Batine tokom sledeće nedelje mogli da dostignu nivoe iznad +700 cm, što će dovesti do uvođenja vanrednih mera odbrane od poplava. To može dovesti do ugroženosti od poplava, prvenstveno nebranjenih područja, poput vikend naselja Zeleni Otok kod Batine i vikend naselja na ušću Drave kod Aljmaša.

Vodostaj Dunava u Batini prešao je 300 centimetara, raste 5 do 10 centimetara na sat i na snazi je pripremno stanje odbrane od poplava.

Direktorka Uprave za vodoprivredu i zaštitu mora u Ministarstvu zaštite životne sredine i zelene tranzicije Elizabeta Kos upozorila je gostjići na HTR da se na ulazu u Srbiju očekuje vodostaj Dunava od 750 centimetara.

“Gledali smo prognostičke modele i stanje u susednim zemljama. Hrvatska je u povoljnijoj poziciji u odnosu na Češku, Poljsku, Rumuniju i Austriju. Što se tiče Dunava, očekuju se visoki vodostaji i nadolazeći vodni talas 21. septembra u Budimpešti, biće jedan od pet istorijskih vodnih talasa. Očekuje se da će biti na +850 centimetara u Budimpešti, a u Srbiju će ući 25. septembra kod Batine. Očekujemo vodostaj od 750 centimetara”, kazala je Elizabeta Kos.

To je za metar više nego što je bilo u junu.

“Takvi vodostaji su istorijski. Poslednji put su se desili 2013. godine. Stručne službe voda obilaze hidrotehničke objekte, punimo džakove sa peskom i pripremamo se za ono što dolazi. Od srede počinju sastanci kriznog štaba kako bi koordinisali ljude na terenu”, dodala je.

Kada su u pitanju druge rege, vodostaji Save, Mure i Drave porasli su proteklih dana i u Hrvatskoj. Nivoi Save i Mure sada opadaju, Drava blago raste, ali vodostaji su daleko od nivoa na kojima se uvode mere odbrane od poplava. Sledećih dana stići će vodeni talasi iz ostalih evropskih zemalja, ali Hrvatske vode ne očekuju veće probleme.

HRT

Pročitajte više vesti

Čaušić: Pažljivo pratimo vodostaj Dunava, većina vode otiče ka severu

Gradonačelnik Nise u Poljskoj pozvao stanovnike na evakuaciju zbog poplava

Teška situacija u Donjoj Austriji, evakuisano sedam gradova

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare