Foto: 192.rs

Danas se u Novom Sadu, u Apelacionom sudu, održava javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku i Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika.

Predastavljaju ga predstavnici Ministarstva pravde i radne grupe koja je radila na tim izmenama.

Foto: 192.rs

Predsednik radne grupe Dragimir Milojević ocenio da ZKP iz 2011. godine nije bio dobar, da je bilo mnogo kritika na njegova rešenja zbog čega je dobro što se pristupilo izmenama.

Rekao je i da je obim izmena takav da je na granici da ovo bude novi Zakonik o krivičnom postupku.

“U ovim izmenama se pre svega išlo sa usaglašavanjem sa Ustavpom, Krivičnim zakonikom, međunarodnim aktima, radi dosledne zaštite ljudskih prava”, naveo je Milojević.

Tatjana Bugarski, dekanica Pravnog fakulteta u Novom Sadu i članica Radne grupe, precizirala je da se sa izmenama Zakonika o krivičnom postupku krenulo iz potrebe da se on usaglasi sa sedam direktiva i tri odluke Evropske unije, kao i radi usklađivanja sa ustavnim odredbama.

Nakon toga, radnoj grupi je stiglo oko 600 stranica primedbi i predloga, od čega 200 iz Advokatske komore Srbije, kao i 160 iz javnog tužilaštva.

Rad je trajao dve godine, a često se o određenim rešenjima glasalo jer nije bilo kompromisa, dodala je.

Foto: 192.rs

Komentarišući odredbe koje su izazvale najviše reakcija u stručnoj javnosti i medijima, kako je navela, o načelu materijalne istine, Bugarski je rekla da je cilj krivičnog postupka definisan tako da se istina, kako god je nazvali, mora utvrditi.

“Istina je ono što je isto za sve i ja iskreno ne mogu da razumem šta se sad tu tako strašno promenilo sa ovim. Dokle god  sud odlučuje o činjeničnim pitanjima, mi nemamo čist akuzatorski postupak i ja uopšte ne mogu da razumem argumente da je sud potpuno pasivan, pa ni sad po ZKP-u nije pasivan”, navela je Bugarski”.

Raspravi prisustvuju predstavnici pravosuđa, advokati, ali i predstavnici opozicionih stranaka i nevladinih organizacija.

Narodni podslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević ocenio je da  pojedine odredbe zakona deluju naručeno kao da treba da čuvaju vlast i režim,a ne ustavno-pravni poreddak, zbog čega je tražio da se Krivični zakonik povuče iz procedure.

Foto: 192.rs

“Zakon ima obeležja otvorene diktature gde Srbiju svrstava u red diktatorskih režima. Nemojte da donosite ovakav zakon u skupštinu jer ovo će biti tema ozbiljnih rasprava ne samo u parlamentu već i na ulicama”, istakao je Milivojević.

On je rekao i da ZKP sudiju svrstava u pomoćnika tužioca, na šta su prethodnih dana javno upozoravali i pojedini advokati.

Današnja javna rasprava u Novom Sadu treća je po redu, prethodno je okrugli sto održan u Nišu i Kragujevcu, a poslednji je zakazan za sledeću sredu u Beogradu, čime će biti okončano mesec dana rasprave o izmenama ovih zakona.

Pored javnih rasprava, svi zainteresovani svoje komentare, primedbe i predloge mogu do tada da pošalju i putem formulara na sajtu Ministarstva pravde.

(192.rs)

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare