School classroom in blur background without young student. Blurry view of class room no kid or teacher with chairs and tables in campus.
Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) saopštio je danas da je uputio zahtev Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da preispita zakonitost projekta “Zdravitas”, koji sprovodi Ministarstvo prosvete, navodeći da neće u njemu učestvovati dok se ne razreše sporna pitanja.

Pre dve nedelje svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji stigao je dopis Ministarstva prosvete kojim se obaveštavaju da je učešće u projektu “Zdravitas” obavezno. U okviru projekta se prikupljaju podaci o fizičkom razvoju i motoričkim sposobnostima učenika – saopštio je ovaj sindikat.

Kako je NSPR ukazao, “nejasno je kome i čemu će služiti prikupljeni podaci, da li je zakonito da takvim podacima raspolažu nastavnici, škole, ministarstvo i partneri u projektu, kao i da li se podaci mogu prikupljati i obrađivati bez prethodno dobijene saglasnosti roditelja”.

Taj sindikat zahteva od Poverenika da hitno reaguje, razjasni situaciju i spreči eventualnu zloupotrebu podataka o ličnosti velikih razmera.

U pitanju je projekat koji zahteva i dodatno radno angažovanje nastavnika, što se mora regulisati aneksima ugovora o radu i adekvatnim plaćenjem – istakao je sindikat.

Dodali su i da ako je neko u Ministarstvu prosvete “zamislio da nastavnike pretvori u neplaćene medicinske statističare koji nezakonito prikupljaju podatke o učenicima, napravio je račun bez krčmara” i poručili: – Članovi NSPRS neće učestvovati u sprovođenju projekta ‘Zdravitas’ bez prethodnog razjašnjenja svih spornih pitanja.

(Beta)

Pročitajte više vesti

Ovako će izgledati parkiranje ispred novosadskog sajma za vreme održavanja LORIST-a

Ukinuta vanredna situacija u opštini Gornji Milanovac koja je uvedena 1. jula zbog ekstremne suše

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare