Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević sastao se danas sa delegacijom grada Sjamen kineske provincije Fuđien, koja trenutno boravi u zvaničnoj radnoj poseti Republici Srbiji.

Povod za sastanak bio je razgovor o mogućnostima za produbljivanje strateške saradnje dve pokrajine u oblastima ekonomije, kulture, obrazovanja i turizma.

Fuđien spada u najrazvijenije kineske provincije i ključna je za investicije u Republici Srbiji.

Ivanišević je istakao da su Srbija i Kina porodica koja zajedno radi na tome da im bude bolje, te da je cilj današnjeg susreta sagledavanje zajedničkih interesovanja i daljih aspekata saradnje.

„Pored delegacije grada Sjamen i provincije Fuđien, danas je prisutna i kompanija koja se bavi turizmom i zbog toga želimo da otvorimo nove mogućnosti saradnje, posebno u okviru povećanja smeštajnih kapaciteta, jer nam to u ovom momentu nedostaje. S obzirom na čelično prijateljstvo sa NR Kinom, smatramo se i najboljim mestom za kineske investicije”, rekao je sekretar Ivanišević.

Ivanišević je uputio poziv predstavnicima provincije Fuđien i grada Sjamen da učestvuju na predstojećem Međunarodnom sajmu turizma na Novosadskom sajmu, koji se održava od 28. do 30. novembra, te da izlože svoje proizvode i ponudu u oblasti turizma na izložbenom Paviljonu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Na sastanku je razgovarano o saradnji između privrednika dve pokrajine, akademskoj razmeni znanja i iskustava, kao i o mogućnostima za investiranje i trgovinu.

Zuang Rongliang, zamenik gradonačelnika grada Sjamen, izrazio je zadovoljstvo današnjim susretom, te predložio nekoliko aspekata buduće saradnje sa AP Vojvodinom, sa posebnim fokusom na privredu uopšte, poljoprivredu, vinsku industriju i izvozni potencijal naše zemlje, te akademsku razmenu znanja i iskustava dve pokrajine, posebno u domenu tehničkih i tehnoloških nauka kako bi se omogućio lakši pristup tržištima savremenih tehnologija.

Provincija Fuđien je poznata po značajnom izvozu, a gradovi poput Sjamena imaju bogatu trgovačku istoriju koja potiče još iz vremena Puta svile, što čini ovaj grad vodećom trgovačkom lukom i ekonomskim centrom, a ovaj kineski grad je poznat po slobodnoj trgovinskoj zoni.

AP Vojvodina i ova kineska provincija potpisale su 2018. godine pismo o namerama o uspostavljanju prijateljskih odnosa, a 2020. godine i Sporazum o institucionalnoj saradnji, navodi se u saopštenju Sekretarijata Pokrajinske Vlade.

192.rs

Pročitajte više vesti

Uhapšen muškarac u Trsteniku: Policija mu u stanu pronašla tri pištolja i brojno oružje kao i municiju

Grajf: Ne možemo trgovati brojem žrtava ustaških logora

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare