Foto: EPA/Vincent Jannink

Dugotrajna suša umanjila je ove godine i rod šećerne repe, koja je posejana na oko 47 hiljada hektara. Prinosi u zavisnosti od lokaliteta variraju i retko dostižu 60 i više tona po hektaru.

U kompaniji „Sunoko” u okviru koje posluju tri šećerane – u Pećincima, Kovačici i Vrbasu – uveravaju da će i pored slabijih proizvodnih rezultata u proizvodnji slatkog korena, za domaće potrebe biti dovoljno šećera, preneo je RTS. Kako se navodi, nepovoljni vremenski uslovi na proizvodnju šećerne repe uticali su tako da se u većini atara postižu niži prinosi te industrijske kulture. Međutim, ima i proizvođača koji su ostvarili i bolje proizvodne rezultate u gajenju šećerne repe i kod kojih prinosi prelaze 60 tona po hektaru.
Direktor kompanije „Sunoko” Slobodan Košutić potvrdio je da, agronomski gledano, godina nije bila naklonjena proizvodnji šećerne repe, da je bila dugotrajna suša i da se u kampanji postižu slabiji prinosi te poljoprivredne kulture u odnosu na uobičajene godine.

I pored toga što je umanjen rod šećerne repe, prerađivači uveravaju da će u Srbiji biti dovoljno šećera za domaće potrebe i da se ne očekuje poskupljenje te osnovne životne namirnice.

Poslednji izveštaj Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) ipak ne donosi optimizam jer, kako je objavljeno, u septembru je zabeležen najbrži rast cena hrane u prethodnih 18 meseci. Od svih proizvoda čiji se indeks prati najviše je poskupeo upravo šećer, i to za 10 odsto. Stručnjaci su objasnili da se to dogodilo zbog pogoršanja uslova za prinose useva u Brazilu i izrazili zabrinutost zbog odluke Indije da ukine ograničenja za upotrebu šećerne trske pri proizvodnji etanola, što bi moglo da utiče na dostupnost izvoza iz zemlje.

U 2023. mesecima je indeks cena hrane bio u konstantnom padu, ali je od marta ove godine ponovo došlo do preokreta na tržištu hrane i poskupljenja.

(Politika)

Pročitajte više vesti

Mediji pišu da je u Kirgistanu uhapšen profesor Aleksandar Simonović, Mašinski fakultet nema zvaničnu informaciju

Stano: Učesnici samita BRIKS-a da pozovu Putina da prekine rat

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare