Foto: Beta/Milan Ilic
Pred Skupštinom Srbije okupili su se prosvetni radnici na poziv četiri reprezentativna sindikata kako bi protestovali, jer tvrde da se vlast ne pridržava postignutog dogovora, koji između ostalog, podrazumeva i veće povećanje plata od one koje se sada nudi.

Oni nose sindikalne zastave, neki su i u majicama sa natpisima škola gde predaju, očekuje se obraćanje, zatim i protestna šetnja do Vlade.

Saobraćaj ispred Skupštine je zaustavljen, jer su taj deo ispunili prosvetari, koji nose transparente: “Rušenje prosvete, Srbija bez budućnosti”, “Doslednost za prosvetu”, “Ne odustajemo”.

Predsednik Unije prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović izjavio je da je netačna tvrdnja Vlade da nema para za veću povišicu plata od 12 odsto, koliko Vlada nudi.

Mi čujemo u medijima da država ima veliki suficit što znači da se novac ne raspoređuje kao što treba – rekao je on.

Za štrajk škola koji je najavljen za danas, on je ocenio da je još uspešniji nego prošli put kada su to radili.

Foto: Beta/Milan Ilic

Predstavnici sindikata juče su razgovarali sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem i ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović, ali su obe strane ostale na podeljenim pozicijama.

Prosvetni radnici u protestnoj koloni od Skupštine Srbije do Vlade

Prosvetni radnici Srbije u štrajku zbog plata i uslova rada su posle podneva završili skup ispred Skupštrine Srbije u Beogradu i u povorci krenuli ka zgradi Vlade.

Na transparentima piše: “Opet ste nas prevarili”, “Budućnost obrazovanja počinje danas”, “Rušenje prosvete je izdaja Srbije”, “Ako vas zbog naše plate nije blam, provedite vi sa decom jedan dan”.

Prati iz kamion sa zvučnicima preko kojih je emitovana i pesma “Milicija trenira strogoću”.

Najavljeno je da će ispred zgrade Vlade govoriti čelnici četiri reprezentativna sindikata koji su organizovali protest.

Dogovor o zahtevima sindikata nije postignut ni u utorak na njihovom sastanku s premijerom Milošem Vučevićem i ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović.

Članovi četiri reprezentativna prosvetna sindikata iz cele Srbije od podneva protestuju u Beogradu i kažu da neće odustati od svojih zahteva za povećanje plata u školama i predškolskim ustanovama.

Portparolka gradskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Vesna Vojvodić rekla je da je protest ispred Skpštine – slika pobunjene prosvete.

Budžet je krvna slika jednog društva, pa evo kakvo nam je stanje: …Srbija ima para, ali ih daje na Nacionalni stadion, naoružanje i novogodišnje jelke na trgovima, …nema pravedne raspodele.

Ima para za procentualno povećanje plate guvernerke (Nardione banke Srbije Jorgovanke Tabaković) od preko 100.000 dinara – dodala je Vojvodić.

Kazala je da se “rodoljublje” sadašnje vlasti Srbije: “ogleda u tri ‘P’: partijska knjižica, politika i pare”.

Nastavnici su predsednicu Skupštine Srbije Anu Brnabić i ministra finansija Sinišu Malog, pozvali da se, kao bivši učenici obližnje Pete beogradske gimnazije, pridruže njihovom protestu i stanu na njihovu stranu, a tražili ostavku minstarke prosvete Đukić Dejanović.

Poručili su joj da uvažava nastavnike, a ne da šalje pisma direktorim škola tražeći sankcije protiv njih jer štajkuju jer time od Ministarstva prosvete pravi “Ministarstvo potere”.

U ime Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Milan Trbović je kazao da su nastavnici “navikli da ih država ignoriše”.

Koliko nismo poštovani pokazuje to da već godinu dana nisu u stanju da izglasajuju izmenu i dopunu zakona kojim bi se sprečilo nasilje nad prosvetni radnicima – rekao je Trbović.

Podsetio je na nasilje u školama u maju, junu, septembru, ocenviši da Vladi i Ministarstvu prosvete ni to nije bilo dovoljno da hitno regulišu zakon.

Prošlo je godinu dana od razgovora sindikata s ministrima pravde, prosvete i Vlade i još se ništa nije promenilo, rekao je Trbović.

Nastavnici i profesori će uskoro ulaziti u školu s rudarskim pozdravom ‘Srećno!‘ – rekao je Trbović i ukazao da mladi ne žele da upisuju nastavničke fakultete.

Foto: Beta/Milan Ilic

Prosvetni radnici završili protest u Beogradu uz poruku da ih je Vlada prevarila

Prosvetni radnici završili su danas protest ispred Vlade Srbije u Beogradu uz poruku da ih je vlast opet prevarila, ali su i najavili da će borbu za bolji položaj nastaviti svim sindikalnim, pravnim i ljudskim sredstvima.

Nećemo ići više ni na kakve pregovore dok se nešto konkretno ne realizije od stvari koje smo potpisali sa Vladom Srbije – poručio je na skupu predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dobrivoje Marjanović.

On je saopštio da su škole danas u Srbiji “stale” jer je više od 60 odsto škola potpuno obustavilo rad, dok je u više od 90 odsto obrazovnih ustanova u toku neki vid štrajka.

Predsednica Sindikata obrazovanja Valentina Ilić poručila je Vladi Srbije da prosvetni radnici traže pravo da žive i rade u dostojanstvenim uslovima u svojoj zemlji.

Ne može da se dešava da se traži radnik za kiosk sa većom platom od nas koji imamo sedmi stepen obrazovanja ili master – rekla je ona.

Predsednik Sindikata radnika prosvete u Srbiji Danilo Gligorić upozorio je Vladu Srbije da su prosvetni radnici došli do crvene linije nezadovoljstva i da je sada “biti ili ne biti” za prosvetu.

On je rekao da se prosvetni radnici ovim protestom bore za opstanak škola.

Situacija je takva da će za pet godina početi da se zatvaraju državne škole. Mladih nema, traže neki drugi posao. Nažalost i drugu zemlju gde bi mogli dostojanstveno da žive – rekao je on.

Predstavnici sindikata koji su danas organizovali protest ispred Vlade i parlamenta zahvalili su prosvetnim radnicima koji su učestvovali u protestu, navodeći da je to i njihova obaveza, kao deo sindikalne borbe.

Protest je završen oko 13.45, a saobraćaj u centru grada je odmah nakon toga uspostavljen.

(Beta)

Pročitajte više vesti

U Novom Sadu počeli Lorist i Sajam ekologije

Čović održao prvu konferenciju za medije: Fokus na selektora i reforme

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare