Foto: Beoinfo

Na Savskom keju nema splavova koji nisu prošli licitaciju, a na prostoru između Brankovog mosta i Ušća, osim potonulog „Fristajlera,” nema ih uopšte. Sada se uređuje područje kraj Kule Nebojša gde će po planu ostati samo četiri splava. Na tom delu reke, ka sportskom centru „Milan Gale Muškatirović”, u toku je uklanjanje šiblja. To je objasnio gradonačelnik Aleksandar Šapić i najavio nastavak akcije kada je reč o uređenju obala i Save i Dunava.

– Posle sređivanja prostora oko Kule Nebojša kreće čišćenje kod Beogradskog sajma gde se preselio veliki broj onih koji su licitirali za mesta od Ušća do hotela „Jugoslavija”. Oni čekaju da se oslobode mesta za koja su licitirali. Očekujemo da ćemo u narednih nekoliko meseci ukloniti splavove postavljene na divlje i da ćemo doći do broja splavova, čiji su vlasnici pre oko godinu i po dana na licitaciji dobili svoje mesto. To znači da će se broj sa oko 200 splavova, koliko ih je bilo, svesti na 60 do 70 i to je optimalno. Smatram čak da će ih, kada počnu da plaćaju zakup, biti i manje – rekao je Šapić i naglasio da sada postoji mali problem u vezi sa čišćenjem priobalja.

– Rekli su u „Srbijavodama” pre par meseci da će očistiti deo savskog šetališta gde ima mulja, za šta su potrebni posebni brodovi koji mogu da obave izmuljavanje. Zbog tog mulja šest ili sedam splavova ne možemo da postavimo na njihovu lokaciju. Ako „Srbijavode” ne urade to što su obećale, videćemo da to učine „Beogradvode”. Ali mislim da je važnije da sklonimo sve nelegalne splavove, a onda ćemo pokušati da krenemo u sređivanje obala – rekao je Šapić i naglasio da će za sve biti potrebno vreme, ali da je do sada već mnogo učinjeno.

Podsetimo, licitacija za splavove, odnosno takozvani postupak davanja u zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini za postavljanje plutajućih objekata prikupljanjem pismenih ponuda, održan je u januaru. Za 24 mesta na Dunavu (desna obala – dunavski rukavac) pristigle su 232 ponude. Licitacija se obavila i za dva mesta na Savi – leva obala (Savski kej), kao i za pet mesta na Ušću, kod Kule Nebojša. Uglavnom se licitiralo za objekte od 400 do 700 kvadratnih metara, a predložene početne cene za zakup po metru kvadratnom na godišnjem nivo bile su različite, ali su se u proseku kretale oko 8.000 dinara.

Prva licitacija za zakup vodnog zemljišta za splavove održana je u decembru 2022. godine, i to za plutajuće objekte na Savi između blokova 45 i 70. Tada se najveći broj vlasnika splavova pobunio i organizovani su čak i protesti. Mnogi od njih su tvrdili da ova odluka grada nije bila legitimna, jer je bazirana na Zakonu o vodama koji omogućava zakup vodnog zemljišta, a ne na Ustavu koji ga ne predviđa.

(Politika)

Pročitajte više vesti

Sudar dva aviona u Australiji, tri osobe poginule

Izrael napao Iran: Teheran preti osvetom

Danas pretežno sunčano, s najvišom temperaturom od 24 stepena

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare