Foto: Natalija Jakovljević

Udruženja poljoprivrednika u Srbiji pozvana su sutra u vladu, kako bi razgovarali o ispunjenju prošlogodiih zahteva o isplati subvencija, gorivu bez akcize, uređenju robne berze, povoljnim kreditima i dugovanjima za poreze i doprinose Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO).

Poziv je uputilo ministarstvo poljoprivrede, nakon što je pre tri nedelje započelo pregovore sa Udruženjem poljoprivrednika Subotice, čiji su članovi protestovali, 30. septembra, blokadom ipislon kraka auto-puta u blizini tog grada, prenosi Beta.

Razgovor poljoprivrednika Subotice sa predstavnicima ministarstva poljoprivrede koji su tada tražili hitnu isplatu drugog dela subvencije za sertifikovano seme od 17.000 dinara po hektaru tada je završen ponudom države da isplati 7.000 dinara po hektaru, što nisu prihvatili, a posle završetka sastanka ponuđeno im je 10.000 dinara.

Deo te ponude ministarstva je bio i da, ako pristanu na 10.000 dinara, umesto 17.000 za sertifikovno seme da bi sledeće godine bilo ukupno isplaćeno subvencija po hektaru 28.000 dinara, umesto 35.000 dinara.

Od te ukupne sume 18.000 dinara bi bilo po hektaru obrađene zemlje, a 10.000 po hektaru za sertifikovano seme, a novac bi se isplatio 1. marta kako ne bi čekali kraj godine.

Poljoprivrednici Subotice tada su tražili da deo tog paketa bude i gorivo bez punog iznosa akcize na svim pumpama, ali nije postignut nikakav dogovor. Predsednik udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je za Betu da je ove godine bila katastrofalna suša i da poljoprivrednici nemaju novac za setvu i da bi pristali i na manji iznos subvencije kako bi ga dobili što pre, a ne da čekaju decembar kao ove godine, kada prođu obe setve, prolećna i jesenja.

Dodao je da to udruženje i dalje traži povoljne kredite, uređenje berze i uvođenje robnih zapisa kao i rešavanje problema dugova kod Fonda PIO.

Nekoliko udruženja, okupljenih oko Udruženja “Stig” nije učestvovalo u tim razgovorima jer traži da se sporazum, potpisan prošle godine, posle protesta u maju i oktobru bude doslovno sproveden i isplati se po hektaru 35.000 dinara subvencija, u suprotnom prete protestom.

(Politika)

Pročitajte više vesti

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije s novim komandantom Kfora

Grajf: Ne možemo trgovati brojem žrtava ustaških logora

Rod šećerne repe smanjen, ali šećera će biti dovoljno

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare