Envato
Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je saopštio da je na isteku zakonskog roka, konačno dobio zvanični izveštaj i potvrdu od Gradske uprave za komunalne poslove u Novom Sadu da je bakterija Pseudomonas aeruginosa (pripada grupi Streptokoka fekalnog porekla) tokom avgusta bila prisutna u vodi za piće iz gradskog Vodovoda u Kliničkom centru Vojvodine, domovima zdravlja, novosadskim vrtićima, školama i pijacama.

Na osnovu podataka prikupljenih od Gradske uprave za komunalne poslove, a na osnovu analize Instituta za javno zdravlje Vojvodine, bakterija Pseudomonas aeroginosa u avgustu mesecu je pronađena na sledećim lokacijama u Novom Sadu koji su korišćeni za uzorkovanje:

(01.08.2024) – Braće Dronjak 11 – Mesna zajednica “Bistrica”
(02.08.2024) – Sendanrejski put 100 – Dom zdravlja Novi Sad, zdravstvena stanica Klisa
(05.08.2024) – Save Kovačevića 7 – PU Radosno detinjstvo – Vrtić “Čuperak”
(06.08.2024) – Hajduk Veljkova 1 – Klinički Centar Vojvodine, klinika za hematologiju
(09.08.2024) – Milana Tepića BB ( Veternik) – PU Radosno detinjstvo – Vrtić “Kamičak”
(11.08.2024) – Preradovićeva 108c – JKP “Tržnica” (Petrovaradinska pijaca)
(19.08.2024) – Preradovićeva 108c – JKP “Tržnica” (Petrovaradinska pijaca)
(26.08.2024) – Preradovićeva 108c – JKP “Tržnica” (Petrovaradinska pijaca)
(27.08.2024) – Radoja Domanovića 24 – OŠ “Vuk Karadžić”
(08.09.2024) – Hajduk Veljkova 1. – Klinički Centar Vojvodine, klinika za neurologiju.

Iz POKS-a su dodali da uzorkovanje služi kako bi se utvrdio kvalitet vode u pojedinim delovima grada, tako da ako je uzorak zaražen, velika je mogućnost da je i čitav kvart sa neispravnom vodom za piće.

– Hoćemo li opet čuti od gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića da niko nije kriv kao što niko nije bio kriv kada je suprotno Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće tokom celog avgusta Novosađanima podmuklo i u tišini distribuirana voda za piće u česme u kojoj su bili valjkasti crvi-nematode? Opasna bakterija nađena je u vodi za piće koja je uzorkovana sa česmi gradskih ustanova, vrtića, domova zdravlja, škola i pijaca, a proizvođač i distributer vode je takođe gradsko preduzeće i zbog toga gradonačelnik ne može da izbegne odgovornost za ovu aferu. Ovo jesu podaci iz avgusta koje smo konačno sada dobili, ali veliko je pitanje i kakvo je trenutno stanje i da li su verodostojnosti sadašnji podaci iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine obzirom da je prethodni direktor smenjen kada je saopštio istinu da valjkastih crva ima u vodi za piće” – izjavio je portparol POKS i odbornik u Skupštini grada Novog
Sada, Dragan Miličević.

POKS je ponovio da nećemo odustati od zahteva za razrešenjem Gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića i direktora JKP “Vodovod i kanalizacija” Uroša Lončara.

Gradska uprava: Pronađena bakterija u „izuzetno  malim količinama“

Gradska uprava za komunalne poslove Novog Sada u svom odgovoru POKS-u navodi da se pomenuta bakterija često nalazi u prirodnim vodama, kao što su reke i jezera, ali napominje da se ne nalazi često u vodi za piće.

Napominju da je bakterija pronađena u 11 od 800 uzoraka vode i to u „izuzetno malim količinama“.

„Prisustvo Pseudomonas aeruginosa ukazuje na sekundarno mikrobiološko zagađenje dela vodovodnog sistema. U uslovima kada protok vode nije adekvatan, kada su uske i previše zavijene vodovodne cevi koje onemogućavaju pravolinijski tok vode, kada se ne ispira vodovodni sistem, a što obično nastaje kada se voda u vodovodnom sistemu krajnje tačke korisnika, odnosno česme, ne koristi često, kada se ne dezinfikuje mrežica na kraju slavine, kada su vodovodne instalacije i slavine stare i pune kamenca, postoji mogućnost nakupljanja organskih materija koje prirodno postoje u vodi za piće na koje se formira biofilm, a koje predstavljaju podlogu za razvoj mikroorganizama, posebno Pseudomonas aeruginosa“, navodi se u odgovoru Gradske uprave za komunalne poslove Novog Sada, u koji je N1 imao uvid.

Dodaje se da je potrebna izuzetno visoka koncentracija ove bakterije da prilikom oralne upotrebe vode dođe do narušavanja zdravlja.

192.rs/N1

Pročitajte više vesti

Komešanje ispred Skupštine Loznice: Nisu dali Jovanoviću Ćuti da uđe na sednicu, medijima zabranjen ulaz

U Sremskoj Mitrovici udaljen sa posla lekar optužen za akušersko nasilje

Arhiv javnih skupova: Između 850 i 900 građana na protestu protiv iskopavanja litijuma u Čačku

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare