192.rs
Poslaničke grupe opozicije u Skupštini Vojvodine zatražile su smenu v.d. direktorke Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Milene Tabaković, zbog afere sa valjkastim crvima (nematodama) u novosadskom vodovodu, kao i zbog njene nestručnosti za obavljanje te funkcije.

Istovremeno su zatražili raspisivanje konkursa i izbor stručnog lica na mesto direktora.

Poslanik Stranke slobode i pravde ocenio je da Milena Tabaković nije postavljena na tu funkciju samo zbog nepotizma, već i sa konkretnim zadacima da “malo zamuti” situaciju u vezi sa kvalitetom pijaće vode i da uvek radi samo u interesu Srpske napredne stranke, a ne u interesu javnosti.

– U članu 17. Statuta Instituta za javno zdravlje Vojvodine piše da lekar može biti direktor Instituta, ali samo ako je lekar specijalista iz oblasti koja spada u delatnost rada Instituta, što gospođa Tabaković svakako nije, budući da je stomatolog – naveo je Vasiljević.

Ocenio je da je ona nakon postavljenja na čelnu funkciju “bila vinovnik u skrivanju informacija” koje se tiču života i zdravlja ljudi, odnosno oko 400.000 Novosađana koji su konzumirali pijaću vodu.

Poslanik poslaničke grupe Novi DSS-POKS-NADA Branislav Ristivojević istakao je da je u pitanju čist nepotizam, kao i da Milena Tabaković nije smela ni da prihvati ovu funkciju, jer stručnjak ne bi prihvatio da radi posao kojem nije dorastao.

Dodao je da ovde nije osnovni cilj nečija smena, već da se vlast natera da sistem funkcioniše kako bi trebalo.

– To znači da javna komunalna preduzeća proizvode čistu vodu, a drugo je da informisanje građana o stanju zdravlja i životne sredine bude onako kako to propisuje i Krivični zakonik – rekao je Ristivojević.

Takođe je dodao da su zatražili podatke o kvalitetu vode za svaki dan u avgustu, nakon što su prethodno dobili zbirne rezultate za ceo mesec.

– Sada tražimo podatke za svaki dan u avgustu, kako bi se pokazala vremenska dinamika u vezi sa zagađenjem vode – rekao je Ristivojević.

Dodao je i da će tražiti da se ubuduće svakodnevno objavljuju podaci o kontroli vode.

192.rs

Pročitajte više vesti

Rado ide Srbin u vojnike

Rast Dunava u Apatinu i Bezdanu, očekuje se da premaši nivo redovne odbrane od poplava

Povređen muškarac u eksploziji plinske boce u Novom Sadu

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare