Foto: Nikola Tomić
Vlada Srbije usvojila je danas Odluku da se 3. i 4. maj ustanove kao Dani sećanja na žrtve masovnih ubistava i Zaključak o usvajanju Programa za podršku sprovođenja mera u cilju sprečavanja porodičnog i vršnjačkog nasilja u 2024. za koji je opredeljeno ukupno 55.000.000 dinara.

Ovom odlukom, podstiče se izgradnja kulture sećanja na stradale i šalje jasna poruka da žrtve ne smeju biti zaboravljene, kao i da ovakvi tragični događaji ne smeju da se ponove, saopšteno je na današnjoj sednici Vlade Srbije.

Različite aktivnosti doprinele bi podizanju svesti javnosti, posebno mladih o tome kako sprečiti da se ovako tragični događaji ponove.

Odluka je doneta na predlog Ministarstva prosvete, a na inicijativu Viktimološkog društva Srbije, koju je podržala Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj OŠ “Vladislav Ribnikar”.

Različite aktivnosti doprinele bi podizanju svesti javnosti, posebno mladih o tome kako sprečiti da se ovako tragični događaji ponove.

Počev od školske 2024/2025. Ministarstvo prosvete je u pravilnicima o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada osnovnih i srednjih škola utvrdilo obeležavanje Nedelje sećanja i zajedništva, kao negovanje kulture sećanja i odavanja počasti nevinim žrtvama – učenicima i mladima kroz primere dobre prakse realizovane tokom školske godine, razvoj i promociju humanosti, empatije, tolerancije, poštovanja i dijaloga.

Članovi Vlade usvojili su i Izveštaj o radu Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj OŠ “Vladislav Ribnikar” za period od 8. juna do 6. septembra ove godine.

Imajući u vidu da je jedan od osnovnih ciljeva Vlade Srbije sistemska podrška u pogledu sprečavanja porodičnog i vršnjačkog nasilja, Programom se utvrđuju ciljevi, promovisanje primera dobre prakse, podrška u sprovođenju mera i podizanju kapaciteta profesionalaca za primenu propisa, kako bi bili u stanju da prepoznaju i adekvatno reaguju u slučajevima nasilja.

Takođe, uređeni su i uslovi za dodelu sredstava, raspisivanje javnog konkursa, kriterijumi za izbor projekata, kao i praćenje realizacija i izveštavanje

Telegraf.rs/Tanjug

Pročitajte više vesti

Vesić pozvao lokalne samouprave da se prijave za obnovu lokalnih puteva

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare