ЗВОРНИК, 17. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Вршилац дужности директора предузећа "Путеви Републике Српске" Ненад Нешић званично је данас увео предузеће "Зворникпутеви" у радове на рехабилитацији магистралног пута Дрињача-Милићи-Власеница

Ministar bezbednosti BiH Nenad Nešić izjavio je danas da bi trebalo preurediti važeće zakone u toj zemlji, tako da maloletnici mlađi od 15 godina mogu da snose krivičnu odgovornost za zločine koje počine.

On je, govoreći na konferenciji za novinare povodom slučaja u kojem je 14-godišnjak u Bosanskoj Krupi u četvrtak uveče ubio jednog, a ranio drugog policajca, predložio da se ta granica spusti na ”11 ili 12 godina”.

Nešić je istakao da smatra da pet godina, koliko se očekuje da maloletnik provede u kazneno-popravnom domu, nije dovoljno, navodeći da se postavlja pitanja da li će on posle tih pet godina moći da bude punopravni član društva.

Ministar je za N1 Sarajevo naveo da ima informacije da je dečak počinio ovaj zločin kako bi pokazao da je ”protivnik EU i cionista”, uprkos tome što BiH nije povezana sa ratom u Palestini.

Dečak je u prepiskama na društvenim mrežama pomenuo i ubistvo jednog selafijskog vođe 2007. godine, rekao je Nešić, dodavši da se čini da je maloletnik bio verski fanatik.

Ministar je istakao da je važno proveriti i gde se nalaze roditelji ovog dečaka i da li su na slobodni, posebno zbog navoda da je njegov otac pripadnik vehabija.

“Zaista, ono što sam ja čuo i dobio informacije je da mu je Fejsbuk profil pun verskih fanatičnih obeležja. Osuđujem verski fanatizam, bez obzira iz koje vere dolazi. Svaki napad na policajca je napad na državu, to je teroristički čin. Moramo da razmislimo o promeni zakona, jer maloletniku ne može da se zapreti kaznom većom od pet godina”, rekao je Nešić.

On je takođe izrazio saučešće porodici ubijenog pripadnika snaga bezbednosti, a ranjenom policajcu poželeo brz oporavak.

Maloletnik star 14 godina ušao je četvrtak uveče oko 20.40 u Policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi i nožem usmrtio jednog policajca, a drugog ranio.

U Tužilaštvu i policiji okarakterisali su taj čin kao teroristički.

(RTV)

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare