Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ambasadorkom Rumunije u Republici Srbiji Silvijom Davidoju sa kojom je razgovarao o značaju unapređenja saradnje dve susedne zemlje u oblasti unutrašnjih poslova koja će doprineti jačanju bezbednosti u regionu.

Govoreći o intenzivnoj policijskoj saradnji srpske i rumunske policije, koja se sprovodi i kroz regionalne inicijative i organizacije i Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi, Dačić je naglasio da je ona od vitalnog značaja za borbu protiv svih vidova prekograničnog kriminala budući da je državna granica Srbije sa Rumunijom najduža.

Ministar i ambasadorka Rumunije su se saglasili da je dobra saradnja u oblasti unutrašnjih poslova, na strateškom i operativnom nivou, posebno u zaštiti zajedničke granice i suzbijanju iregularnih migracija i prekograničnog kriminala u interesu bezbednosti regiona i EU, kao i da će se zalagati da ona u narednom periodu bude dodatno unapređena.

Na sastanku je, takođe, istaknut učinak saradnje u oblasti vanrednih situacija, u okviru Mehanizma civilne zaštite, kao i da će Sporazumom između Vlade Republike Srbije i Vlade Rumunije u oblasti prevencije ograničavanja i ublažavanja posledica katastrofa čije se potpisivanje planira u narednom periodu, ova saradnja biti dodatno ojačana u oblasti reagovanja u slučajevima katastrofa.

Srbiju i Rumuniju, kako je na sastanku istaknuto, povezuje strateško partnerstvo u brojnim oblastima od zajedničkog interesa, kao i podrška ove zemlje Srbiji u zaštiti njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Tokom razgovora, ministar je istakao neophodnost poštovanja načela i principa međunarodnog prava, i važeće i pravno obavezujuće Rezolucije SB UN 1244 i zahvalio ambasadorki Davidoju na nepromenjenom stavu Rumunije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova.

Pročitajte više vest:

Dačić: Zahtev opozicije za sednicu o Kosovu demagogija, nemaju čak ni jedistven stav

Dačić za RTV: Srbija nije promenila spoljnopolitički kurs, odnosi sa Rusijom i Kinom ostaju stabilni

 

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare