Foto: Tanjug

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je danas da bi implementacija Sporazuma o putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i modernizacija Ustava BiH trebalo da budu među prioritetima u regionu.

Lajčak je, na forumu 2BS u Budvi, rekao da odnosi Beograda i Prištine predstavljaju najveći strateški izazov u regionu, jer, kako je naveo, utiču na regionalnu saradnju i evropske integracije, prenosi Radio slobodna Evropa.

On je dodao da su Beograd i Priština početkom prošle godine postigli dogovor o putu normalizacije odnosa, ali da, prema njegovim rečima, 18 meseci kasnije nema vidljivog pomaka u njegovoj primeni.

Govoreći o zatvaranju srpskih institucija na severu KiM od strane Prištine, Lajčak je rekao da “svi podržavaju vladavinu prava, ali, nažalost, to je učinjeno na način koji podstiče protivljenje međunarodne zajednice i frustraciju lokalne zajednice”.

Ukazao je da je to dovelo do podizanja tenzija.

“Postavljam pitanje: šta je alternativa ovom obračunu, napetosti? Kome to koristi? Sigurno ne građanima, ni Kosovu, Srbiji i regionu. Dakle, znamo šta treba da se uradi, a sada se postavlja pitanje zašto to ne radimo?”, naveo je Lajčak.

Na pitanje da li do kraja svog mandata u januaru 2025. godine očekuje napredak u odnosima Beograda i Prištine, Lajčak je odgovorio da se na KiM u februaru održavaju izbori i da iz političkog iskustva zna da se retko mogu očekivati velike promene pre izbora.

“Ali mi pripremamo teren za brz napredak odmah nakon izbora”, dodao je Lajčak.

Govoreći o BiH, on je rekao da je ona dobila status kandidata za EU, ali je potreban njen adekvatan odgovor.

“Suštinsko pitanje je kako modernizovati Ustav, jer (Dejtonski sporazum) nije kompatibilan sa evropskim vrednostima i integracijama”, ocenio je Lajčak.

On smatra da bi prioritet političara trebalo da bude kako sačuvati multinacionalnu prirodu Bosne i Hercegovine bez etničkih diskriminacija.

(RTV)

 

Pročitajte više vesti

Kamiondžija u Kikindi naduvao 2.15 promila u zoni osnovne škole

Preminuo general Petar Matić Dule, poslednji narodni heroj Jugoslavije

 

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare