Screenshot
Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov je najavio da će poslanici vlasti dati kvorum za sednicu o litijumu.

– Videli ste i sami kako je počela današnja sednica koja je zakazana na zahtev 86 poslanika, a od njih toliko danas ih je u sali 69, dok 15 poslanika koji su potpisali zahtev da se održi, nije došlo, saopštio je šef poslaničke grupe SNS.

Milenko Jovanov je na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije, poručio da ovo odsustvo poslanika pokazuje neozbiljnost opozicije koju je pokazala po pitanju litijuma.

Dodao je da je opozicija ta koja je u prvi plan stavila kao svoju primarnu politički platformu.

– Hteli smo da pokažemo koliko su zapravo ozbiljni i koliko im je ovo važno, rekao je Jovanov.

Poručio je da će se sednica nastaviti u 11 i da će održavanje ove sednice omoguciti poslanici vlasti, jer prema njegovim recima opozicija je za to nesposobna.

Novaković kaže da je reč o proceduralnoj grešci

Narodni poslanik i potpredsednik Narodnog pokreta Srbije Borislav Novaković kaže da veruje da će se nastaviti skupštinska sednica o predlogu izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, nakon što je danas prekinuta jer nije bilo kvoruma. On naglašava da je u sali bilo dvoljno poslanika, ali da nisu očitane sve njihove kartice.

Novaković kaže da je reč o proceduralnoj grešci.

„Kada je Brnabić rekla da se izvade kartice, odnosno da se ponovo stave, imam utisak da sistem nije bio resetovan u tom momentu. Imali smo jednu krajnje čudnu situaciju gde u sali sedi dovoljan broj poslanika, ali očito sistem nije očitao sve kartice. Ovaj gest nije poruka opoziciji, već građanima Srbije. Oni daju do znanja da ih ne interesuje tema litijuma i da ne žele da razgovaraju, time ignorišu većinski stav građana Srbije koji je u svim istraživanjima javnog mnjenja protiv rudarenja litijuma“, rekao je Novaković.

Pavlović: Poslanici većine nisu ubacili kartice, a treba videti ko iz opozicije nije u Skupštini

Branko Pavlović, iz poslaničke grupe MI, glas naroda, rekao je da je njihova cela poslanička grupa u sali, da je za kvorum potrebna većina poslanika, ali da poslanici vladajuće koalicije nisu ubacili svoje kartice, jer su hteli da pokažu da opoziciji nije dovoljno važno da se održi sednica o litijumu.

Pavlović je, govoreći na konferenciji za štampu u holu Skupštine, tražio je od novinara da kritički pristupe ovom problemu i da vide ko od opozicionih poslanika ko je protiv litijuma nije bio u sali na početku ove sednice.

On tvrdi da oni koji nisu bili tu zapravo saradjuju sa vlašću, a da će danas u toku dana izaći i sa listingom tih imena.

Opozicija mora da pokaže ozbiljnost prisitnoscu od 84 poslanika koliko je podne zahtev, poručio je Pavlović.

Lazović: Opozicija je bila u sali, poslanici SNS odbili da prijave da su prisutni

Poslanik Zeleno-levog fronta (ZLF) Radomir Lazović ocenio je odlaganje početka današnje sednice Skupštine Srbije o predlogu zakona o zabrani iskopavanja litijuma, kao “manipulaciju vlasti u cilju da do rasprave uopšte ne dođe”.

Lazović je agenciji Beta rekao da su poslanici opozicije koji su predložili taj zakon bili u sali u 10 časova, kad je bio zakazan početak sednice, ali da su poslanici SNS odbili da se prijave da su prisutni.

„Radi se o manipulaciji, o pokušaju da se ne desi sednica o litijumu“, rekao je Lazović.

Ocenio je da je predsednica parlamenta Ana Brnabić „još jednom pokazala da je vrhunski manipulator i neko ko će učiniti sve da se ne desi argumentovana rasprava o problemu iskopavanja litijuma“.

Agencije

Pročitajte više vesti

Počela, pa odmah prekinuta sednica Skupštine Srbije o litijumu

Manojlović: Vučić želi da izgleda kao državnik sa Šolcom dok SNS pravi cirkus u Skupštini

Skupština Srbije o litijumu

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare