Foto: 192.rs
Strukovno udruženje policije je upozorilo da se kandidati za policajce diskriminišu ukoliko imaju tetovaže.

U saopštenju SUP-a se navodi da se radi o zabrinjavajućoj praksi s kojom se suočavaju polaznici osnovne policijske obuke u Centru za osnovnu policijsku obuku (COPO) u Sremskoj Kamenici.

Pozvali su ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da hitno reaguje i da se preduzimuu sve neophodne mere kako bi se zaštitila prava svih građana koji žele da postanu policijski službenici.

Oni ukazuju da se radi o nezakonitosti i nepravednom tretmanu kandidata koji imaju tetovaže.

– Polaznici su nam prijavili da su pre potpisivanja ugovora sa Ministarstvom unutrašnjih poslova suočeni s pritiscima da potpišu molbu za zamrzavanje statusa polaznika, čime im se de facto onemogućava nastavak obuke. Ovaj čin, sproveden isključivo prema polaznicima s tetovažama, predstavlja očiglednu diskriminaciju i grubo kršenje njihovih prava. Poverenik za zaštitu ravnopravnosti utvrdio je da zabrana nošenja brade i tetovaža predstavlja akt diskriminacije. Pravilnik o načinu ponašanja i ličnom izgledu policijskih službenika i drugih zaposlenih u MUP se ne može primeniti na polaznike jer oni nisu zaposleni policijski službenici, čak i da se može primeniti sporni Pravilnik propisuje da ukoliko postoje tetovaže moraju da budu prekrivene odećom, ali svakako tetovaža na telu polaznika ne može biti prepreka za pohađanje obuke – navodi strukovno udruženje.

Oni su dodali i da uprkos dopisima Ministarstvu, do sada nije bilo odgovora niti konkretne reakcije.

Ocena SUP-a da je ovakvo postupanje nedopustivo, jer narušava ugled Ministarstva i podriva poverenje u institucije zadužene za poštovanje zakona i jednak tretman svih građana.

Dodaju da će, u skladu s pravnim mogućnostima, preduzeti sve korake kako bi zaštitilo prava polaznika, uključujući i podnošenje prijava protiv odgovornih lica, ukoliko se ova praksa nastavi.

192.rs

Pročitajte više vesti

Sednica Skupštine Srbije o litijumu sledeće nedelje

Niška Kadriohirurgija obustavlja operacije zbog nedostatka materijala

Evo kako Grad Novi Sad planira da uredi ono što je ostalo od prostora za park na Telepu

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare