Screenshot
Poslanici u Skupštini Srbije postavljali su na početku današnje sednice pitanja, na koja Vlada, ministri i institucije treba da odgovore pisanim putem, a zanimalo ih je mnogo toga – od naplate karata za železnički transport, preko zastupljenosti Bošnjaka u srpskim institucijama, do ukidanja sankcija Belorusiji.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić postavila je pitanje Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, Zaštitniku građana, Tržišnoj inspekciji i ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranu Vesiću zbog čega preduzeće “Srbijavoz” krši prava pojedinih građana.

“Vrše diskriminaciju jer ukidaju grupama građana mogućnost da kupuju karte. Uveli su kartomate na mnogim seoskim stanicama, ali su one često u kvaru i ne rade. Najveći problem je što tu možete da kupite kartu samo ako imate račun u banci i karticu, ne možete za keš”, navela je Rakić.

Naglasila da zbog toga, studenti, nezaposleni, srednjoškolci, poljoprivrednici i svi drugi koji nemaju kartice, moraju da kupe kartu u vozu, za šta se plaća dodatnih 500 dinara.

“Rešenje je da se na kartomatima omogući da se i za keš kupuju karte”, ocenila je Rakić.

Ona je ministra Vesića, kao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, upitala šta se dešava sa autoputem Beograd-Vršac-Temišvar, navodeći da ga Vučić spominje još od 2014. godine.

“Taj put se fantomski pojavljuje svaki put u predizbornoj kampanji, a kako prođe kampanja, tako prođe i ta priča”, navela je Rakić i upitala da li je Zrenjanin dobio autoput samo zbog kompanije “Linglong”, a Loznica zbog projekta “Jadar”.

Poslanica Ekološkog ustanka Milica Marušić Jablanović postavila je pitanje ministarki rudarstva i energetike Dubrakvi Đedović Handanović da li su uzete u obzir emisije ugljen-dioksida (CO2) izazvane tokom celog procesa proizvodnje novih automobila, kada je pričala da će doći do smanjenja emisija CO2 u Srbiji.

“Veliki deo energije koji se koristi za ekstrakciju i preradu litijuma upravo potiče od fosilnih goriva koja emituju upravo CO2. Istraživački podaci kažu da za svaku tonu iskopanog litijuma, oko 15 tona CO2 se emituje u vazduh. Zašto ste nam to prećutali?”, pitala je Marušić Jablanović.

Dodala je da je ministarka navela da prelazak na električna vozila smanjuje zavisnost Srbije od fosilnih goriva i upitala kako se napajaju ta vozila.

“Da li možda na struju? Kako se u Srbiji proizvodi struja? Opet koristimo fosilna goriva. A ako ćemo smanjiti korišćenje fosilnih goriva, zašto pravimo nove termoelektrane”, upitala je ona.

Marušić Jablanović je pitala i Ministarstvo finansija kada će biti ukinut PDV na doniranje hrane.

“Prema podacima Zavoda za statistiku, oko 20 odsto stanovnika živi u riziku od siromaštva, što znači da imaju primanja ispod 26.500 dinara, od toga 800.000 živi u apsolutnom siromaštvu, a mi ne možemo šest godina da promenimo zakon o PDV-u”, navela je ona.

Poslanik grupe PSG – SDA Sandžaka – PDD Ahmedin Škrijelj upitao je Vladu Srbije zbog čega Bošnjacima nije omogućeno ostvarivanje ustavom i zakonom garantovanih na zastupljenost u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva u državnim organima i službama sa javnim ovlašćenjima u sandžačkim opštinama.

On je pitao Vladu i Ministarstvo prosvete zbog čega na Univerzitetu u Novom Pazaru ne postoji nastava na bošnjačkom jeziku, već samo u osnovnim i srednjim školama.

“Da li će se budžetom za 2025. predvideti sredstva za uspostavljanje odgovarajuće katedre na bošnjačkom jeziku na tom Univerzitetu”, upitao je Škrijelj.

Poslanik Mi – glas iz naroda Dragan Stanojević upitao je kada će biti ukinute sankcije Belorusiji i kada će biti otvoren let Beograd-Minsk.

On je pitao i ministra bez portfelja zaduženog za odnose sa dijsporom Đorđa Milićevića zbog čega skupštinski Odbor za dijasporu, i on kao predsednik, nisu bili pozvani, niti obavešteni, da se u Skupštini Srbije održava skup srpske dijaspore.

“Prosto je neverovatno da nas o tome ne obaveste. Pitanje za ministra – kakav je to način saradnje, kada smo mi kao skupštinski Odbor, poniženi na takav način”, naveo je Stanojević.

Poslanica grupe Novi DSS – POKS (NADA) Slađana Radisavljević pitala je predsednicu parlamenta kada će zakazati sednicu o Kosovu i Metohiji, koju je takođe zatražila opozicija.

“Ističemo da je potrebno da toj sednici prisustvuje i predsednik Srbije, kojeg smatramo najodgovornijim za vođenje politike u poslednjih 10 godina”, navela je Radisavljević.

Poslanik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš pitao je ministarku Đedović Handanović da li je 9. decembra 2022. godine bila u Briselu, u sastavu delegacije koja je imala sastanak sa predstavnicima kompanije “Rio Tinto”.

“Da li je u toj delegaciji bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je predvodio delegaciju? Ko su bili sagovornici sa strane kompanije Rio Tinto i šta je bila tema razgovora”, upitao je Ponoš.

Pitao je i da li je tadašnja premijerka Brnabić bila obaveštena o tom sastanku i da li su nadležna ministarstva i vlada dali saglasnost za to službeno putovanje.

“Po čijem nalogu je ministarka Handanović putovala u Brisel? da li je ministarka bila informisana da je u trenutku, kada je sastanak obavljan, bila na snazi odluka Vlade Srbije o obustavljanju svih aktivnosti na projektu Jadar?”, rekao je Ponoš.

Poslanici Zeleno-levog fronta (ZLF) Rastislav Dinić i Stranke slobode i pravde (SSP) Jelena Milošević pitali su o istražnim radnjama australijske kompanije “Apolo minerals limited” kod Niša, jer se nalaze u blizini vodoizvorišta kojim se snabdeva grad.

Dinić je pitao na koji način mogu da se uključe građani u proces donošenja odluka o tim istraživanjima.

On je upitao i “šta je potrebno da se desi, da Srbija prestane da izvozi naoružanje Izraelu”.

“Postoji mnogo potencijalnih ratnih zločina, eksperti UN su tražili da države ne izvoze naoružanje Izraelu, jer ih to čini potencijalnim saučesnicima u ratnim zločinima”, podsetio je Dinić.

Poslanik Novog lica Srbije Miloš Parandilović svoje obraćanje započeo je sa “Pomaže Bog, napredni štakori”, nakon čega mu je predsednica parlamenta Ana Brnabić izrekla opomenu.

Brnabić mu je, zbog više optužbi na račun Srpske napredne stranke u nastavku obraćanja, izrekla i drugu opomenu.

Beta

Pročitajte više vesti

U nastavku suđenje za Ribnikar maloletni K.K. prvi put u sudu i posle dužeg vremena pred roditeljima

Deo poljoprivrednika za 1. novembar najavio opšti protest u celoj Srbiji, ostali još nisu odlučili

Pogledajte ko su najveći dužnici za struju u Srbiji

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare