Foto: Shutterstock.com/IgorGolovniov
Pomoćnik državnog sekretara za energetiku Džefri Pajat ocenio je da je sporazum SAD i Srbije o strateškoj saradnji u oblasti energetike “ekstremno važan korak u produbljivanju saradnje dve vlade, kao i podsticanju saradnje privatnih sektora dve zemlje”, prenosi danas Glas Amerike. Američki zvaničnik je dodao da je reč o krovnom sporazumu koji je opisao kao “prazno platno na koje se može slikati po želji”.

Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike sa SAD potpisali su juče u Vašingtonu ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić i američki državni podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hose Fernandes.

Srpski i američki zvaničnici objasnili su da je reč je o sveobuhvatnom sporazumu koji se odnosi na različite vrste energenata i izraz je političke volje da se saradnja dve zemlje produbi na nivou vlada i privatnog sektora. Sadržaj dokumenta, nije objavljen.

Na pitanje hoće li ovaj dogovor omogućiti Srbiji da smanji zavisnost od ruskih energenata, Džefri Pajat je kazao da SAD podržavaju (energetsku) diversifikaciju i da je ona „ključ bezbednosti“.

Mislim da je najvažnija stvar koja se desila u pogledu želje predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića da diversifikuje snabdevanje energentima ono o čemu sam govorio – investicija Srbije kao kupca u projektu za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu (Srbija je rezervisala 300 miliona kubika gasa), najava da američka gasna kompanija učestvuje sa 25 odsto kao partner u tom projektu, i spremnost američkih gasnih izvoznika da igraju još važniju ulogu u jačanju energetske diversifikacije širom Evrope – rekao je Pajat za VoA.

On je kazao da su američki zvaničnici juče pričali sa ministrom spoljnih poslova Srbije i o razgovorima koje Srbija vodi sa Azerbejdžanom, i da podržavaju ideju izgradnje mreže tako da ni jedna zemlja ne bude zavisna od samo jednog izvora energije.

Pajat je učestvovao na forumu o energetici koji je organizovala Pupin inicijativa, organizacije čiji je cilj jačanje odnosa SAD i Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić je za Glas Amerike potvrdio da su „američki partneri zainteresovani za to da Srbija što više diversifikuje svoje linije snabdevanja“.

I u tom smislu sam danas mogao da čujem zadovoljstvo američkih sagovornika jer će Srbija smanjiti svoju zavisnost o uvozu energenata i otvoriti nove mogućnosti za snabdevanje – rekao je Đurić koji je takođe bio jedan od panelista na forumu Pupin Inicijative.

Pomoćnik državnog sekretara SAD Pajat je, na ceremoniji potpisivanja, kazao i da se sporazum fokusira i na „mineralni aspekt“.

(N1)

Pročitajte više vesti

Vlada danas razmatra dva zakona – rebalans budžeta i finansijska pomoć porodicama sa decom

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare