Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Pomoć u izuzetnim slučajevima za peto i šesto dete biće onolika kolika je i za četvrto, a biće isplaćivana u mesečnim ratama narednih deset godina, najavila je ministarka za brigu o porodici Milica Đurđević Stamenkovski.

Ministarka je rekla danas da Zakon o finansijskoj podršci prorodici predviđa isplatu novčane pomoći za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deta, ali da postoje izuzetni slučajevi, poput slučaja Jelene Krnić, gde će Ministarstvo za peto i šesto dete omogućiti jednaku novčanu pomoć kao za četvrto dete.

U slučaju Jelene Krnić, Ministarstvo je donelo posebno rešenje, rekla je Đurđević Stamenkovski za TV Prva, i  dodala da će pomoć za peto i šesto dete biti onolika kolika je i za četvrto, a isplaćivaće se u mesečnim ratama narednih deset godina.

Kako je navela, ukupan iznos ostvarene pomoći za četvrto, peto i šesto dete je 3.180.000 dinara.

“Ovaj roditeljski dodatak, kao što sam rekla, biće isplaćen i za peto i za šesto dete, jer je u pitanju višeplodna trudnoća i ona će za troje dece imati sedamdesetak hiljada, svakog meseca, i to će biti skroman vid podrške države ovoj porodici”, navela je Đurđevićeva.

Ministarka je podsetila sve majke da mogu da ostvare pravo na subvencije države u iznosu od 20.000 evra za kupovinu prve nekretnine, i to u prvih godinu dana života deteta.

Još jedan vid pomoći koji država pruža jeste bebi-paušal, odnosno paušal za kupovinu bebi opreme u iznosu od 7.500 dinara.

Ministarka se osvrnula i na Dečju nedelju, koja je završena druženjem sa decom i roditeljima što boluju od retkih bolesti i istakla da je u registru obolelih od retkih bolesti, koji Ministarstvo vodi zajedno sa Institutom “Batut”, upisano više od 11.000 lica.

Istakla je da je pre 20 dana rođeno dete čija majka boluje od cistične fibroze, najčešće retke bolesti.

“Jako je bitno da njih (obolele od retkih bolesti) upoznamo sa mogućnostima na koji način mogu da stignu do potomstva, a najbolji način je VTO, zato što se tu već u korenu može saseći problem kako njihovo dete ne bi bilo nosilac gena retke bolesti”, rekla je ministarka i podsetila da vantelesna oplodnja za rođenje prvog deteta neograničen broj pokušaja na račun države.

Ističe da je Ministarstvo podnelo inicijativu za to da se obezbedi besplatna VTO i za treće dete, jer postoje žene koje se, uprkos problemima, odlučuju za treće dete.

“Mi se trudimo da pronađemo svaki mogući način da nas ima više u narednoj godini i godinama. Gde god postoji mogućnost da se nešto učini, što država može da iznese, nešto u smislu budžetskih kapaciteta, mi ćemo se potruditi da takve inicijative i realizujemo”, rekla je ministarka.

Iako se pažnja usmerava uglavnom na samohrane majke, ministarka je istakla da u Srbiji živi skoro 80.000 samohranih očeva i najavila da će u narednoj godini Ministarstvo pokrenuti aktivnost usmerenu ka njima.

“Imamo zaista veličanstvene primere očeva, koji su invalidi, a ostali su da brinu o svojoj deci, bez obzira na nedaće koje su ih snašle”, rekla je Milica Đurđević Stamenkovski.

Ona ističe da je veliki problem “woke” kultura koja zastupa stav da čovek treba da bude sam.

Ministarka je istakla da ne treba da se odričemo onoga što je naša tradicija, što je u našoj prirodi, a to jesu porodica, brak, potreba za potomstvom.

(RTV)

Pročitajte više vest:

Viktorov: Nadamo se da Izrael shvata opasnost od napada na ruske vojnike u Siriji

Putin podneo Državnoj dumi predlog o ratifikaciji sveobuhvatnog sporazuma sa Severenom Korejom

Stefanović: Curenje informacija neće ugroziti postupak u predmetu “Ribnikar”

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare