Foto: Pixabay
Severe Weather Europe (SWE) je u novoj dugoročnoj prognozi za zimu 2024/2025. naveo da tri znaka ukazuju da bi mogla da bude znatno hladnija nego što očekujemo. Fokus je bio na zimskom uzorku pritiska u severnom Atlantiku i tri faktora koji mogu promeniti njegov razvoj za narednu zimu.

Zimski obrasci u severnom Atlantiku

Vremenski obrasci obično se mogu definisati u regionima. „Najuticajniji” vremenski uzorak zimi je obično severnoatlantska oscilacija – NAO, koja pokriva i menja vremenske obrasce sve od Sjedinjenih Država i Kanade do Evrope.

NAO opisuje porast i pad pritiska u severnom Atlantiku, tačnije između područja Grenlanda/Islanda i centralnog severnog Atlantika/Azora.

Na severu iznad Grenlanda je nizak pritisak, a zona visokog pritiska je ispod od SAD-a do Evrope. Zimi ovaj obrazac donosi toplije temperature i manje snega na istoku Amerike i u većem delu Evrope.

Suprotan uzorak, negativni NAO, predstavlja blokiranje na visokoj geografskoj širini, s anomalijom visokog pritiska iznad Grenlanda i niskog pritiska od SAD-a do Evrope. Takav obrazac zimi donosi hladnije vreme i sneg u istočnom SAD-u i Evropi.

Najnovija prognoza ECMWF, objavljena pre nekoliko dana, sugeriše da nas ove zime očekuje pozitivan NAO, što znači da ćemo imati topliju zimu u većem delu SAD-a i Evrope, objašnjava SWE.

Ipak, nije sve tako jednostavno… SWE navodi da se trenutno prate tri vremenska faktora koji, suprotno glavnim prognozama, zapravo pokazuju signal za negativnu NAO fazu za zimu 2024./2025.

Uticaj La Ninje

Prvi faktor je ENSO (El Ninjo Southern Oscillation), odnosno područje ekvatorijalnog Tihog okeana koje se menja između tople i hladne faze. Promena faze dolazi na svake jedne do tri godine, a trenutno se prati hladna faza La Njinja.

Predviđa se da će se slaba La Ninja razviti i trajati tokom jeseni i zime. Slabljenje La Ninje očekuje se početkom sledeće godine, s pomakom u neutralnu fazu. Prema okeanskoj prognozi, La Ninja se razvija u istočnom Pacifiku i signalizuje negativan NAO, posebno u januaru i februaru.

To znači da bi potencijalno mogli imati hladniju zimu od normalne u centralnom/istočnom delu SAD-a i Evrope.

Atlantski meridionalni način

Drugi faktor je atlantski meridionalni način (AMM). Okeanska progonoza sugeriše pozitivan AMM način rada, što je opet u skladu s negativnom NAO fazom, a to ponovno ide u prilog tome da nas očekuje hladnija zima.

Uticaj vetrova

Treći faktor je kvazi-dvogodišnja oscilacija (QBO) i tu je reč o vetrovima. QBO je redovna varijacija vetrova visoko iznad ekvatora u stratosferi, naizmenično istočnih i zapadnih (zonskih) vetrova. Jaki vetrovi u stratosferi putuju u pojasu oko planete na ekvatoru. Otprilike svakih 17 meseci ti vetrovi potpuno promene smer.

Više je načina na to kako QBO može uticati na zimsko vreme, a jedan od njih je polarni vrtlog. Glavni zaključak je da je QBO duboko povezan s atmosferskim kretanjem i pomaže u celokupnom tropskom uticaju, uključujući La Ninju. Moglo bi se reći da takođe pomaže u “komunikaciji” između okeana i polarnog vrtloga, objašnjava SWE.

Zapadni QBO, kakav je i ove godine, ukazuje ne negativan NAO model, s područjem visokog pritiska iznad Grenlanda i područjem niskog pritiska iznad Severne Amerike i Evrope.

Ova tri različita faktora ukazuju na negativni NAO model ove zime, što znači da bi centralni i istočni delovi SAD i Evrope mogli imati pravo zimsko vreme.

N1

Pročitajte više vesti

Plati ili se moli bogu: Liste čekanja rak-rana srpskog zdravstvenog sistema

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare