Foto: Cлужба председника РC

Nudili su mi centralizaciju BiH u zamenu za oslobađajuću presudu, izjavio je juče predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, nakon još jednog ročišta u Sudu BiH, gde mu se sudi za nepoštovanje odluka (ne)imenovanog supervizora Kristijana Šmita. „Meni su za oslobađajuću presudu ponuđene razne stvari, od centralizacije BiH, stvari u vezi sa takozvanom državnom imovinom, što sam naravno odbio. Zato se usložnjava i pokušava da se ubrza proces”, istakao je Dodik.

U vezi s osnovnom postavkom odbrane da Šmit nije imenovan u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom koji predviđa rezoluciju Saveta bezbednosti UN o imenovanju, Dodik je napomenuo i to da takozvana bonska ovlašćenja (na koja se supervizori pozivaju pri nametanju zakona) nikada nisu objavljena u „Službenom glasniku” i nikada nisu ušla u pravni promet BiH.

Odbrana, naime, na taj način nastoji da dokaže da Šmit nema pravo da nameće zakone i da nije legitiman na toj poziciji, te da je na osnovu toga i optužnica bespredmetna.

Dodik je napomenuo i to da u samoj optužnici piše da je optužen „jer je vršio svoju ustavnu dužnost” i iskazao nepoštovanje prema Šmitu. On je rekao da je sudija Sena Uzunović tražila da se poštuje Evropska konvencija u vezi sa protokolom za advokate, te naglasio da se „uvode sankcije Srbima kada kažu da Međunarodni pakt o građanskim pravima, koji je sastavni deo Ustava BiH, predviđa pravo naroda na samoopredeljenje„. „Drago mi je da su počeli da uvode međunarodne konvencije u pravni sistem, ali da vidim da li će ga uvesti onda kada bude pitanje statusa”, rekao je Dodik. On je naveo da Srbi koji dođu ispred Suda BiH da mu daju podršku budu kažnjeni zbog parkiranja, a i automobili budu išarani oštrim predmetom.

Na jučerašnjem ročištu je izvedeno 36 materijalnih dokaza od strane odbrane drugooptuženog Miloša Lukića, v. d. direktora „Službenog glasnika RS”, od kojih je najvažnija nota SR Nemačka o diplomatskom statusu Kristijana Šmita. Kako su pojasnili advokati, u dopisu ambasade Nemačke piše da je „Šmit visoki predstavnik” iako, kako su istakli pravnici, ta ambasada nema ovlašćenje da odredi ko je visoki predstavnik, te da nema nikakve odluke o tome, ni priloga da je Šmit izabran. Navode da je na osnovu tog dopisa Šmit dobio imunitet u BiH i podsećaju da su svi raniji visoki predstavnici bili službenici UN, a ne svojih zemalja.

Sudija Sena Uzunović izrekla je opomenu Dodiku, zbog, kako je rekla, nepoštovanja suda, jer on nije želeo da ustane kada je ona pitala ko je od stranaka prisutan.

„Tu sam gospođo”, kratko je sedeći odgovorio Dodik.

Lukićev branilac Miljkan Pucar je istakao da niko ne može „Službenom glasniku” zabraniti da objavi zakon koji je donela Narodna skupština RS. On je dodao da je dokazano i da Tužilaštvo BiH nije želelo odbrani da dostavi dokaze koje je tražilo od OHR-a i Ministarstva spoljnih poslova BiH. „Morali smo na okolni način da pribavljamo tu dokumentaciju. Dokumentacija je vrlo jasna da Šmit nema legalitet i legitimitet da se zove visokim predstavnikom”, rekao je Pucar.

Uzunovićeva je na pretresu upozorila Dodikove pravne savetnike, advokate Antu Nobila i Gorana Petronijevića, zbog javnih istupa u medijima i upozorila ih da izbegavaju da komentarišu odluke suda i da vode računa prilikom javnih istupa u kojima „ruše dignitet Suda BiH” i nje kao postupajućeg sudije. Petronijević je izjavio novinarima da se pravni savetnici Dodika i Lukića neće uplašiti ovakve situacije. „Šta smo nas dvojica rekli što nije istina ili je uvredljivo. Pojavile su se pretnje Bakira Izetbegovića i zato se Uzunovićeva u nedostatku argumenata ovako ponaša”, dodao je Petronijević.

Dodikov branilac Goran Bubić je izjavio da je primećeno da je „tužilaštvo dostavilo dokaze sudu pre nego što je sud doneo odluku o prihvatanju dokaza”. On je istakao da se negira pravo odbrane da se bavi Aneksom 10 Opšteg sporazuma za mir u BiH, koji govori o postupku imenovanja visokog predstavnika.

(Politika)

Pročitajte više vesti

Borelj kritikovao odluku SAD da daju 30 dana Izraelu da poboljša situaciju u Gazi

Direktan let na liniji Beograd-Tokio biće uspostavljen u narednih šest meseci

Šolc: Nemačka će nastaviti da snabdeva Izrael oružjem

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare