Foto. А. Васиљевић

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa Benžamenom Galzoom, francuskim međuministarskim delegatom za snabdevanje strateškim rudama i metalima o produbljivanju saradnje u oblasti istraživanja i eksploatacije kritičnih i strateških mineralnih sirovina.

U saopštenju Ministarstva podseća se da je tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji u avgustu ove godine potpisana Izjava o namerama između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o partnerstvu i saradnji u oblasti istraživanja i eksploatacije kritičnih i strateških mineralnih sirovina.Đedović Handanović ističe da je već započeta saradnja na ekspertskom nivou, na temeljima potpisanih dokumenata, koja će ojačati kapacitete u Srbiji i doprineti dostizanju najviših standarda i najboljih praksi u rudarstvu, geologiji i zaštiti životne sredine.

“Francuska napreduje na projektu rudnika litijuma u mestu Buvuar, koji je od strateškog značaja za Francusku i koji ima za cilj da godišnje snabdeva rudom dovoljnom za 700.000 električnih vozila. S obzirom da su u pripremama za otvaranje rudnika litijuma, razmenjujemo znanja kako bi došli do najboljih mogućih rešenja kada su naše kritične mineralne sirovine u pitanju”, rekla je Đedović Handanović, prenosi Tanjug.

Kako je rekla u toku je priprema izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kao i izrada Strategije upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima Republike Srbije za period od 2025. do 2040. godine, sa projekcijom do 2050. godine.

“Očekujemo da izmene zakona budu na javnom uvidu do kraja godine, kao i da ćemo novim zakonskim rešenjima uspostaviti bolji balans, više zaštititi interese države, ujedno ojačati ulogu države u sektoru rudarstva i geologije. Strategija će nam pokazati kojim strateškim sirovinama raspolažemo, a cilj je da se utvrdi politika održivog upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima i uslovi za održiv razvoj rudarskog sektora u periodu do 2050. godine. Dijalogom sa rudarski razvijenim zemljama, poput Francuske, razmenjujemo znanja i prakse koje su se pokazale kao najbolje”, rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima postoje tradicionalno dobri odnosi između ustanova koje se bave geološkim istraživanjima u obe zemlje i planira se potpisivanje Memoranduma o razmevanju između nadležnih ustanova u sektoru geologije i geoloških istraživanja.

Benžamen Galzo, francuski međuministarski delegat za snabdevanje strateškim rudama i metalima naveo je da se Srbija i Francuska suočavaju sa analognim izazovima kada su kritične mineralne sirovine u pitanju.

“Razmenjujemo iskustva u raznim oblastima – poput procesa, zahteva, uslova od istraživanja do eksploatacije rude u pravnom i tehničkom aspektu. Projekat rudnika litijuma u Buvuaru napreduje i upravo smo okončali fazu javne rasprave”, rekao je Galzo.

Sastanku su prisustvovali ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar i predstavnici Kancelarije za geološka i rudarska istraživanja Francuske.

(Politika)

Pročitajte više vesti

Vojvodina na Sajmu SIAL 2024: Predstavljanje prehrambenog sektora na međunarodnoj sceni u Parizu

U Srbiji u protekla dva dana zaplenjeno više od 60 kilograma marihuane

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare