Foto: Reuters
Odluka o ukidanju viza za vlasnike srpskih pasoša sa AP Kosova i Metohije, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, biće potpisana danas u Strazburu, saznaje Tanjug u Evropskom parlamentu.

Potpisivanje je zakazano u 15.15 časova, a odluku treba da potpiše predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i predstavnik Mađarske kao predsedavajuće drževe Savetom EU.

Pošto odluku potpišu Savet EU i Evropski parlament, ona će biti objavljena u Službenom listu EU, rekao je ranije za Tanjug poslanik Evropskog parlamenta Matjaž Nemec, koji je u prethodnom sazivu Evropskog parlamenta (EP) bio izvestilac za ukidanje viza za nosioce srpskih pasoša sa AP KiM koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

Savet EU je 22. jula ove godine doneo odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa AP KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, čime je završen zakonodavni proces o ovom pitanju u EU, a Evropski parlament je 23. aprila, na predlog Nemeca, izglasao viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa AP KiM koje izdaje Kordinaciona uprava Srbije.

Srbi sa KiM koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, bili su jedini kojima je i dalje bila potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima tzv. Kosova ukinute vize od 1. januara ove godine.

(RTV)

Pročitajte više vesti 

Premijer: Gruzija neće odustati od zabrane LGBTQ+ aktivizma, uprkos uceni EU

Dačić: Srbija posvećena suzbijanju ilegalne migracije i svih vidova kriminala

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare