Poslanici Skupštine Srbije danas u 10 sati nastavljaju raspravu o predlogu izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima u čijem članu 4a se traži zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

Trećeg dana poslanici opozicije, koji su zakon predložili, ponavljaju da je projekat Jadar opasan za životnu sredinu i da nema ekonomsko uporište.

Vlast i resorna ministarka odbacuju navode predlagača – da realizacijom projekta postoji opasnost od uništavanja okoline, i ocenjuju da će rudnik doneti ekonomski napredak tom delu zemlje i celoj Srbiji.

Ovlašćeni predlagač zakona Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka, obrazložila je u Skupštini ponedeljak predlog zakona o kojem su predstavnici vlasti i opozicije izneli oprečna mišljenja.

Opozicioni samostalni poslanici, njih 86, inicijativu za održavanje sednice podneli su 10. septembra.

Podsetimo u sredu sednica je počela oko deset, a završena je oko 18 časova. I treći, kao i prethodna dva dana, obeležile su rasprave ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović i Ane Brnabić, ovlašćene predstavnice poslaničke grupe koalicije oko SNS-a s opozicionim poslanicima, pre svega sa Danijelom Nestorović, poslanicom Ekološkog ustanka koja je ovlašćena ispred predlagača zakona.

Rasprava je često sezala i do 2001. godine, raspravljalo se ko je prvi doveo Rio Tinto – kompanija koja planira da eksploatiše litijum u dolini Jadra, a sevale su i uvrede. Opomenu je jedino dobio predsednik i poslanik Demokratske stranke Zoran Lutovac, nakon što je rekao da bi predsedavajuća Snežana Paunović (SPS) trebalo da opomene Brnabić zbog uvreda na račun opozicije osim ako je ne smatra, kako je rekao, ekspertkinjom za budalaštine i gluposti.

Vlast je ponovo optuživala opoziciju da su oni ti koji su dok su bili na vlasti doveli Rio Tinto i izmenama Zakona o rudarstvu kroz godine, do 2012-te, omogućili im da imaju monopol nad eksploatacijom litijuma u Srbiji. Takođe, na račun opozicije stavljeno je i političko licemerstvo jer, kako je to istaklo više narodnih poslanika vladajuće većine, a i sama ministarka, ne traže zabranu iskopavanja drugih ruda koje, po njihovim rečima, su još opasniji od jadarita poput, više puta tokom sednce pomenutih, uljnih škriljaca.

Sednica je obeležena i tvrdnjom Danijele Nestorović da su joj izbušene gume na automobili, i raspravom o istinitosti te tvrdnje.

FoNet/Danas

Pročitajte više vesti

Uragan Milton posle udara o obalu oslabio na kategoriju 1, poplave širom Floride, zabeležene i prve žrtve

Putne novosti 192.rs: Zastoj na autoputu kod Batajničke petlje, radari na Iriškom Vencu, kod Lutrije u Novom Sadu,a patrola u centru Zrenjanina

Tokom dana toplo, uveče naoblačenje

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare