Ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Juraj Blanar izjavio je da je stav slovačke vlade o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova nepromenljiv, jasan i formulisan u Deklaraciji Nacionalnog saveta Slovačke još 2007. godine.

Blanar, koji danas boravi u poseti Beogradu, istakao je u intervjuu za Politiku da Slovačka, kao i desetine drugih država nije priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova jer je reč o kršenju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije.

“Srbija ima našu punu podršku po ovom pitanju. Međutim, ono čemu se treba hitno posvetiti jeste trenutni razvoj na Kosovu, posebno na severu”, rekao je Blanar.

Naveo je da su događaji proteklih nedelja u suprotnosti sa prethodnim sporazumima kao i da postavljaju pitanja o dvojakim standardima međunarodne zajednice, o čemu je, kako je istakao, potrebno govoriti konstruktivno, ali i otvoreno.

“Mislim da danas nema sumnje ko snosi veći deo odgovornosti za ovakav razvoj događaja”, rekao je Blanar i istakao da Slovačka podržava dijalog Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, dijalog je trenutno realan način za pronalaženje održivih i međunarodno prihvatljivih rešenja za AP KiM.

Odgovarajući na pitanje kako saradnja Srbije i Slovačke može da doprinese očuvanju mira i stabilnosti u svetu, Blanar je rekao da Srbija i Slovačka imaju slične poglede na rešavanje pojedinih izazova i da su stavovi obe države zasnovani na principima međunarodnog prava, naročito u pogledu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i diplomatskog rešenja u sporovima između država.

“Trenutna erozija ovih principa dovodi do ozbiljne pretnje stabilnosti u svetu. O tome svedoče dešavanja na Bliskom Istoku i u Ukrajini, ali ne samo to”, rekao je Blanar.

On je dodao da su zemlje poput Srbije i Slovačke od ključnog značaja za sprovođenje poštovanja međunarodnog prava.

Govoreći o obimu trgovinske razmene između dve zemlje, naveo je da međusobna trgovinska razmena premašuje milijardu evra, ali da obim i struktura trgovinsko- ekonomske ne odgovaraju potencijalima obe zemlje i nivou političkih odnosa.

Na pitanje zašto EU još nije spremna da prihvati druge zemlje, Blanar je odgovorio da je Slovačka stabilni i opredeljeni pobornik procesa proširenja EU na zapadni Balkan, uključujući i Srbiju.

Prema njegovim rečima, postoji veliki broj razloga zašto proces ekspanzije na Balkanu napreduje sporije nego što je to bio slučaj u srednjoj Evropi – neki su vezani za dešavanja unutar same Unije, a neki su povezani sa dešavanjima u zemljama koje su kandidati.

“Međutim, ubeđen sam da neočekivane i bolne promene u evropskom bezbednosnom okruženju pružaju novu priliku za Srbiju i širi region”, kaže Blanar i dodaje da, za razliku od mnogih drugih, Slovačka ne smatra da će novi kandidati za članstvo u EU brže napredovati.

Na pitanje da li EU koristi dvojake standarde prema Srbiji, Blanar je rekao da je nedovoljna dinamika proširenja jedan od razloga sve brojnijih problema u regionu.

Prema njegovim rečima, vizija članstva treba da bude snažna motivacija za duboke promene koje članstvo u EU zahteva od svake zemlje kandidata.

“Što se tiče konkretnih mera, mislim da je nastupilo vreme da Srbija krene napred u pristupnim pregovorima. Danas ne vidimo razlog za dalje odlaganje otvaranja trećeg klastera, već naprotiv. Verujemo da ćemo se o tome što pre dogovoriti sa kolegama u EU”, istakao je Blanar.

(RTV)

Pročitajte više vesti

Rusija testira borbenu spremnost jedinice sa interkontinentalnim balističkim raketama “Jars”

Vučić i Vučević da kažu ko u Srbiji priprema timove za destabilizaciju Moldavije

Orban: Rat u Ukrajini se ne može dobiti planom pobede Zelenskog

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare