Foto: Printskrin YouTube
Za nešto više od mesec dana, 28. oktobra, na svečanoj ceremoniji u pariskom pozorištu Šatle, biće proglašen novi dobitnik Zlatne lopte, priznanja koje se dodeljuje najboljem fudbaleru sveta za datu godinu. Prema informacijama španskog dnevnika Marka, glavni favorit za ovu prestižnu nagradu je zvezda Real Madrida, Vinisijus Junior.

Ako prognoze Marke budu tačne, dvadesetčetvorogodišnji Brazilac bi vratio prestižnu nagradu u Madri koju je poslednji osvojio njegov bivši saigrač Karim Benzema. Vinisijus je od leta 2021. postao nezaobilazna figura u timu madridskog giganta. U dresu Reala, Vinisijus je do sada postigao 86 golova i zabeležio 80 asistencija u 272 utakmice, a uz to je osvojio dve Lige šampiona i tri titule u španskoj Primeri.

Pojava ove infroamcije u svetu fudbala napravila je velike intrige. Fudbalska javnost se prvobitno pita kako se unapred zna ko će dobiti nagradu i kako je to dopustivo, a jedan deo javnosti negoduje ukoliko je Markina informacija tačna. Prvi favorit do sada bio je fudbaler Mančester Sitija Rodri, koji važi za jednog od najboljih veznih igrača na svetu.  Iza sebe ima osvojenu tripletu sa Mančester Sitijem (Liga Šampiona, Premijer liga, Liga kup), sve klubske trofeje koji se mogu osvojiti kao i osvojeno Evropsko prvestvo u Španiji ovog leta. Pored toga drži niz od 74 utakmice bez poraza sa Mančester Sitijem čime je oborio evropski rekord Paolo Maldinija iz Milana. Sličan rekord drži kada je u pitanju nacionalni tim sa kojim nije izgubio utakmicu više od godinu dana.

Logično se zatim postavlja pitanje zašto ovakav igrač kao što je Rodri ne može da dobije nagradu za najboljeg igrača? Slično situacija važi i za Dani Karvahala koji je sa Realom, čiji je kapiten, postigao isto što i Vinisijus, a pored toga je osvojio i Evropsko prvenstvo sa Španijom. Sličanog stava pre par sezona bio je golman Real Madrida, Tibo Kurtoa koji je rekao da mu nije jasno zašto on nije u konkurenciji za Zlatnu loptu kada je proglašen za najboljeg golmana sveta, kada je sa Belgijom na svetskom uzeo bronzu i sa Realom osvojio sve što se može osvojiti.

Da li to da li igrači koji ne igraju u napadu i ne postižu golove mogu dobiti prestižnu nagradu? Da li to znači da se fudbal svodi na čistu igru brojeva i da se zapostavljaju uloge ostalih pozicije koje itekako doprinose igri? Drugo pitanje, da li osvajači Zlatne lopte nužno moraju biti iz Real Madrida ili Barselone pošto je poslednjih 15 otišlo u ruke nekog od fudbalera ova dva tima. Izuzetak je bio jedino Mesi, koji je dva puta dobio nagradu van njegovog mandata u Barseloni, odnosno po prelasku u Pariz Sen Žermen i Inter Majami.

U konkurenciji za Zlatnu loptu našle su se i druge fudbalske zvezde, poput Džuda Belingema i Erlinga Halanda, Kilijana Mbapea, Harija Kejna koji je osvajač zlatne kopačke evrope za prošlu godinu. Pored ovakve konkurencije, Marka tvrdi da je upravo Vinisijus glavni favorit za ovogodišnje priznanje. Njihove informacije o ovom prestižnom priznanju u prošlosti su se često pokazale tačnim.

Na naslovnoj strani poslednjeg izdanja Marke nalazi se fotografija Vinisijusa uz naslov “Svi putevi vode do zlata”, sugerišući da bi Brazilac mogao da postane novi osvajač Zlatne lopte.

S.G

Pročitajte više vesti

Rasim Ljajić novi direktor Partizana?

Aleksandar Stanojević podneo ostavku na mestu trenera Partizana

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare