Foto: Starsport
Nebojša Čović danas je izabran održao prvu pres konferenciju kao novi predsednik Košarkaškog saveza Srbije.

Čović je na početku konferencije predstavio svoj novi tim. Ključne funkcije u Savezu obavljaće Ana Joković, Nenad Krstić, Filip Sunturlić i Dako Jovičić, koji će voditi različite sektore. Čović je izrazio zadovoljstvo velikom podrškom, uz naglasak na transparentnost i dobronamernu saradnju sa medijima.

Jedan od prvih prioriteta novog rukovodstva KSS-a biće izbor novog selektora muške košarkaške reprezentacije, ali i razgovori sa selektorom ženske reprezentacije. Čović je istakao da seniorske reprezentacije nisu jedini fokus i da je potrebno obratiti pažnju na sve uzraste i kategorije. Takođe, naglasio je važnost predstojećeg olimpijskog ciklusa, kao i Evropskog prvenstva 2025. godine, koje se održava u avgustu.

Pešić ima otvoren poziv da nastavi svoj rad. Da li hoće ili neće je pitanje za njega. Razgovaraćemo sa njim, tu nema spektakla i spekulacije. Svaki olimpijski ciklus nosi sa sobom raspravu o novom stručnom štabu. Pogodilo se da je Kariju sada istekao ugovor. Pešić, prema mom mišljenju i iskustvu u košarci predstavlja logično rešenje zbog kontinuiteta. Sada samo da vidimo da li tako misli, želi i može i Pešić. Bilo bi dobro da se to nastavi. Postoji jedan izazov, a to je da u tom kontinuitetu stručnog štaba i igrača dođemo do prve zlatne medalje kao Srbija kada su seniori u pitanju. Ako se ne varam imamo četiri srebrne i jednu bronzanu. Evropsko prvenstvo je interesantno za to, tu bi nam bio potreban Kari. Znam da će biti upotrebljeno delimično i za nas i za protiv šta god da Kari odluči, ali mi ćemo sa njim ostati u kontaktu i mislim da je to sasvim normalno. KSS je samo jedan i dobrovoljno smo manje-više svi tu, izabrani od strane delegate

Čović je najavio promene u pravilnicima i statutu Saveza, kao i analizu broja zaposlenih i njihovih plata, koje je ocenio kao skromne u odnosu na obim posla. Jedna od ključnih reformi je ukidanje košarkaškog državljanstva za igrače iz regiona koji imaju srpsko državljanstvo, kako bi se izbeglo da budu tretirani kao stranci u domaćim klubovima.

Ana Joković, zadužena za žensku košarku, istakla je da će prioritet biti jačanje klupske košarke, koja je trenutno na niskom nivou, kako bi se obezbedio plasman reprezentacije na Evropsko prvenstvo. Jokovićeva je naglasila da će Savez pružiti pomoć klubovima u cilju poboljšanja uslova i jačanja timova.

Jedan od ključnih ciljeva novog rukovodstva je unapređenje regularnosti domaće lige, uz nultu toleranciju na korupciju. Čović je posebno istakao da je potrebno zaustaviti uvrede na račun države od strane klubova koji dobijaju državna sredstva. Takođe, istakao je da će Savez raditi na očuvanju košarke kao nacionalnog brenda, uz bolju saradnju sa medijima i stvaranje pozitivnog okruženja za razvoj sporta.

Što se tiče ABA lige, Čović je izrazio rezerve prema njenom trenutnom funkcionisanju, ocenivši da je liga “došla u situaciju da nigde ne vodi.” On je naglasio da će Savez analizirati sve opcije, uključujući i domaću profesionalnu ligu, ali i saradnju sa FIBA-om.

Kada je reč o mladim igračima, Nenad Krstić je naveo da Savez planira da poboljša infrastrukturu i saradnju sa klubovima kako bi se smanjio odlazak talentovanih košarkaša u inostranstvo, posebno u američku NCAA ligu. Čović je dodao da će se Savez truditi da obezbedi adekvatna obeštećenja za klubove koji ulažu u razvoj igrača, kao i da zaštiti srpske klubove od odlaska mladih talenata.

Zaključujući, Čović je naglasio da će KSS raditi na očuvanju i unapređenju rezultata srpske košarke na svim nivoima, uz poseban fokus na reprezentativne uspehe i podizanje kvaliteta domaćih takmičenja.

(192.rs)

Pročitajte više vesti

Vladan Milojević: Sami smo sebi dali golove, individualne greške nedopustive na ovom nivou

Uhapšen fudbaler Mančester Sitija

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare