Foto: PROFIMEDIA / Credit: Warner Bros Co / Everett
Britanska glumica Megi Smit, dvostruka dobitnica Oskara i zvezda brojnih predstava po Šekspirovim komadima, koja je kasnije osvojila mlađu publiku ulogama u serijalu o Hariju Poteru i TV seriji “Dauntonska opatija”, preminula je u petak ujutru u bolnici u Londonu, saopštili su njeni sinovi.

Jedna od retkih umetnika koji su osvojili “triling” – Oskara (dva), Emija (četiri) i Tonija, Megi Smit je imala dugu karijeru koja je započela u pozorištu 1950-ih.

Međutim, za mnoge mlađe obožavaoce u 21. veku, najpoznatija je po ulozi profesorke Minerve Mekgonagal u svih sedam filmova o Hariju Poteru, i kao grofica od Grantama u hit TV seriji “Dauntonska opatija”.

Prvi put je nominovana za Oskara za ulogu Dezdemone u “Otelu”, gde joj je partner bio Lorens Olivije 1965, a zatim je i osvojila Oskara za ulogu učiteljice iz Edinburga u filmu iz 1969. godine “The Prime of Miss Jean Brodie”.

Drugog Oskara je osvojila za sporednu ulogu u komediji iz 1978. “California Suite”, a Majkl Kejn, koji je glumio u istom filmu rekao je da je “ukrala” film, odnosno zasenila svoje kolege, do te mere da je prekršila zakon. Između ostalih nagrada, osvojila je Zlatnog globusa i britansku filmsku nagradu BAFTA za ulogu u filmu “Soba s pogledom”.

Ričard Ejr, koji je režirao TV seriju “Iznenada prošlog leta” rekao je da je Megi Smit intelektualno bila najpametnija glumica sa kojom je ikada radio. “Morali ste da ustanete veoma, veoma rano ujutru da biste bili oštroumniji od Megi Smit.”

1990. godine kraljica Elizabeta joj je dodelila orden Ujedinjenog kraljevstva za izuzetne zasluge.

(Vojs of Amerika)

Pročitajte više vesti

Orban: Zemlje Zapadnog Balkana su odavno trebale biti u Evropskoj uniji

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare