Svetska zdravstvena organizacija izdala je upozorenje o grešci koja se često pravi prilikom pripreme kafe.
Kafa je za mnoge neophodan deo jutarnje rutine i igra važnu ulogu u različitim kulturama, često služeći kao razlog za druženje. Iako smo mislili da znamo sve o pripremi ovog popularnog napitka, iz Svetske zdravstvene organizacije dolaze nova saznanja. Ako ste navikli da tokom kuvanja dopunjavate vodu koja je isparila, trebalo bi da prestanete s tom praksom. Stručnjaci upozoravaju da je to veoma loše jer se time povećava koncentracija arsena, nitrata i fluora u vodi, što može negativno uticati na zdravlje.
Prema upozorenju Svetske zdravstvene organizacije, najveći rizik u takvoj vodi predstavlja visok nivo arsena, koji može izazvati trovanje, probleme s digestivnim sistemom, dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Stoga, umesto dodavanja vode, bolje je staviti novu vodu da prokuva.
Sa druge strane, istraživanja pokazuju da kafa može smanjiti rizik od dijabetesa, oboljenja jetre, demencije i nekih vrsta raka. Međutim, važno je konzumirati je umereno. Preporuka stručnjaka je da dnevni unos kofeina ne prelazi 300 miligrama, što je ekvivalentno otprilike četiri šoljice kafe.
Alo.rs