Foto: PROFIMEDIA
Sud za sportsku arbitražu presudio je protiv američke plivačice Lije Tomas, odbacivši njenu žalbu na zabranu takmičenja za transrodne sportiste koju je donela Međunarodna organizacija vodenih sportova.

Ova organizacija prezthodno je zabranila transrodnim osobama da se takmiče sa ženama ako su prošle bilo koji period puberteta kao muškarci.

Lija Tomas, prva transrodna sportistkinja koja je osvojila titulu na američkom nacionalnom koledžskom prvenstvu, smatrala je ovu zabranu diskriminatornom i podnela je žalbu Sudu za sportsku arbitražu. Tvrdila je da zabrana krši principe Olimpijske povelje i statut Svetske organizacije vodenih sportova.

Sud je, međutim, odbacio njenu žalbu, navodeći da Tomas, koja više nije članica američkog plivačkog saveza, nema pravni osnov da osporava odluku koja se na nju ne odnosi direktno. Sud je dodatno naglasio da ona nije aktivna takmičarka pod okriljem Međunarodne organizacije vodenih sportova, čime je eliminisana njena pravna osnovanost za žalbu.

Odluka suda znači da Lija Tomas neće imati priliku da se takmiči na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu, čime su ugašene njene nade za učešće na ovom prestižnom takmičenju.

Podsećamo, nova pravila su uvedena nakon što je Tomas na američkom nacionalnom takmičenju pobedila olimpijsku vicešampionku Emu Vajant, što je izazvalo veliku pažnju javnosti i doprinelo donošenju novih regulativa. Međunarodna organizacija vodenih sportova pozdravila je odluku suda kao važan korak ka zaštiti ženskog sporta i integriteta takmičenja.

S.G

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare