Foto: AP/Steve Helber
Akcije Trump Media & Technology Group pale su za skoro 20% nakon što je bivši predsednik Donald Tramp prošlog meseca osuđen u sudskom procesu za tajni novac odnosno „dogovor o ćutanju“.

Akcije Trump Media zatvorene su sa padom od više od 5% na 42,09 dolara u ponedeljak nakon što je kompanija podnela obaveštenje o ponovnom pregledu svojih finansija koji je obavio novi revizor. Ovo je usledilo nakon što je prethodni revizor Trampove kompanije, BF Borgers, optužen za „masovnu prevaru“ od strane SEC-a (Komisija za hartije od vrednosti).

Akcije kompanije Truth Social su pale za 18,8% od 30. maja, kada je Tramp osuđen zbog optužbi za falsifikovanje poslovnih zapisa, što je prvi slučaj da je jedan bivši ili trenutni američki predsednik krivično osuđen.

Trump Media je takođe pala za više od 27% od početka trgovanja na Nasdaqu nakon spajanja u martu. Tramp poseduje skoro 64% udela u Tramp Mediji vrednoj oko 4,7 milijardi dolara.

Procenjuje se da je neto vrednost Trampove imovine 6,7 milijardi dolara nakon što je doživela pad od 4% u ponedeljak.

Trump Media je obavestila SEC prošlog meseca da će propustiti rok za podnošenje izveštaja o finansijskom poslovanju jer njen novi revizor Semple, Marchal & Cooper, nije imao dovoljno vremena da pregleda finansije Trump Medije nakon što je BF Borgers otpušten početkom maja.

BF Borgers je otpušten pošto je optužen za prevaru od strane SEC-a, koji je tvrdio da firma nije poštovala računovodstvene standarde, a lažno je tvrdila da jeste.

BF Borgers je postigao nagodbu sa SEC-om u iznosu od 12 miliona dolara.

Pad vrednosti akcija Trump Medije dolazi skoro dve nedelje nakon osude bivšeg predsednika u Njujorku. On je proglašen krivim za falsifikovanje poslovnih dokumenata u 34 tačke a izricanje presude je zakazanao za 11. jul.

Pravni stručnjaci očekuju da Tramp uopšte neće biti osuđen na zatvorsku kaznu, iako je ona moguća.

(Forbes.rs)

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare