Akcije japanskog proizvođača automobila Tojota motor pale su prošle nedelje za više od 5,4 odsto nakon što je ministarstvo saobraćaja Japana otkrilo da je firma koristila lažne podatke prilikom testiranja određenih modela automobila.
Tržišna vrednost japanske kompanije je za samo nedelju dana pala za 2,45 biliona japanskih jena, odnosno za više od 14,5 milijardi evra, prenosi Si-En-Bi-Si.

Kako se navodi, predsednik japanske kompanije Tojota motor Akio Tojoda se neposredno nakon izbijanja skandala 3. juna izvinio zbog masovnog varanja pri testiranju sedam modela automobila, prenosi Politika.rs

“Iskreno se izvinjavamo”, rekao je Tojoda novinarima, duboko se naklonivši na nekoliko sekundi, kao što je uobičajeno u Japanu na konferencijama za novinare na kojima se kompanije izvinjavaju zbog lošeg ponašanja.

Istraga je pokazala da su testovi snage motora falsifikovani, dok su za testiranja sudara i erbegova korišćeni neadekvatni ili zastareli podaci.

Tojota motor je nakon ovog skandala obustavila proizvodnju tri modela vozila, Korola Filder (Corolla Fielder), Korola Akio i Jaris Kros.

Kompanija je 8. maja objavila da je njen profit u fiskalnoj godini koja se završila 31. marta udvostručen na rekordnih 4,94 biliona japanskih jena, odnosno na oko 29,6 milijardi evra.

Prihod Tojote je u istom periodu takođe oborio rekord, pošto je porastao za 21,4 odsto međugodišnje, na 270,4 milijarde evra.

192.rs/ Politika.rs

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare