Foto: Pixabay

Američki predsednik Džozef Bajden i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisali su danas desetogodišnji bezbednosni sporazum između SAD i Ukrajine, prenosi Rojters .

Kako se navodi u dokumentu, sporazum, potpisan na marginama samita G7 u Italiji, trebalo bi da bude korak ka konačnom članstvu Ukrajine u NATO-u. „Stranke priznaju ovaj sporazum kao podršku mostu ka eventualnom članstvu Ukrajine u NATO savezu”, navodi se u tekstu.

Dodaje se da će se u slučaju oružanog napada ili pretnje protiv Ukrajine, visoki američki i ukrajinski zvaničnici sastati u roku od 24 sata kako bi se konsultovali o odgovorima i utvrdili dodatne odbrambene potrebe Kijeva. Prema sporazumu, SAD ponovo potvrđuju podršku ukrajinskoj odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u trenutku ponovnog pritiska Rusije na istočnom frontu Ukrajine, prenosi Rojters.

„Da bi se osigurala bezbednost Ukrajine, obe strane priznaju da je Ukrajini potrebna značajna vojna sila, snažni kapaciteti i stalna ulaganja u njenu odbrambenu industrijsku bazu koja su u skladu sa standardima Severnoatlantskog saveza (NATO)”, navodi se u tekstu. Napominje se da SAD nameravaju da obezbede „dugoročnu materijalnu, savetodavnu, obaveštajnu, bezbednosnu, odbrambeno-industrijsku, institucionalnu, obuku, i drugu podršku za razvoj ukrajinskih bezbednosnih i odbrambenih snaga sposobnih da brane suverenu, nezavisnu, demokratsku Ukrajinu”. Istovremeno, dokument, kako je juče objašnjeno u Beloj kući, ne uključuje nikakve obaveze Vašingtona da koristi svoje snage za zaštitu Ukrajine. Takođe ne sadrži nikakve novčane obaveze za američku stranu, prenosi Tanjug.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Japana Fumio Kišida potpisali su ranije danas u Italiji bilateralni sporazum o podršci Ukrajini i saradnji između Kijeva i Tokija. Ukrajina je, tokom više od dve godine otkako traje agresija Rusije, potpisala pre ovog 15 sličnih sporazuma kojima se obećava dugoročna podrška saveznika Kijeva, uključujući Britaniju, Francusku i Nemačku. Samit G7 danas je počeo u mestu Borgo Enjacija, u Italiji, a na otvaranju je postignut dogovor o predlogu SAD da zemlje članice podrže zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini koristeći zamrznutu rusku imovinu.

(Politika)

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare