Foto: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji od neprijateljskih akcija Amerike koji predviđa da Moskva stiče jurisdikciju nad američkom imovinom u Rusiji.

Prema ukazu, pokretna i nepokretna imovina Amerike, američkih kompanija i građana na teritoriji Rusije, kao i hartije od vrednosti u njihovom vlasništvu, udeo u kapitalu ruskih kompanija i druga imovinska prava Amerike i Amerikanaca u zemlji biće predmet zaplene, preneo je Tas.

Takođe, ruski nosilac autorskih prava u ovom slučaju – ruska vlada ili Centralna banka imaju pravo da se „obrate sudu sa zahtevom za utvrđivanje činjenice neopravdanog lišavanja njihovih prava na imovinu zbog odluke američke države ili sudskog organa i da dobije naknadu za navedenu štetu”.

Ako zahtev bude prihvaćen, sud šalje zahtev vladinoj komisiji za kontrolu stranih ulaganja. Komisija pravi spisak američke imovine koja se, „uzimajući u obzir princip proporcionalnosti, može koristiti” za nadoknadu štete od zaplene ruske imovine u Americi.

Odlukom suda o utvrđivanju činjenice neopravdanog lišavanja ruskog nosioca autorskih prava ili prava na imovinu i naknadi štete predviđen je prestanak prava Amerike ili američkog državljanina na imovinu koja se nalazi na listi i naknadni prenos ovih prava na ruskog nosioca autorskih prava radi nadoknade štete, navodi se u dekretu.

Ruska vlada može odrediti koji će upravni organ biti ovlašćen da podnese zahtev sudu. Predsednik Rusije je, takođe, zadužio vladu da u roku od četiri meseca obezbedi unošenje izmena u zakonodavstvo u cilju sprovođenja njegovog ukaza.

(Tanjug)

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare