Foto: N1 Beograd/Aleksandar Cvrkotić

Nekoliko stotina građana okupilo se na protestu ispred zgrade opštine Novi Beograd, tražeći da opozicione stranke dobiju uvid u zapisnike sa proteklih izbora, kao i otvaranje samih džakova.

Kako javlja reporter N1, ispred zgrade su prisutna i sva poznata lica sa liste „Biramo“, ali i aktivisti pokreta Kreni-promeni, čiji se lider Savo Manojlović danas obratio javnosti sa istog ovog mesta.

Svi oni traže uvid u zapisnike sa biračkih mesta u Novom Beogradu jer smatraju da je došlo do prepravljanja zapisnika na određenim mestima i da su rezultati falsifikovani u noći nakon glasanja.

Dodatno, oni traže otvaranje samih džakova, kako bi utvrdili pravo stanje stvari, jer su uvereni da se ne poklapa ono što je u džakovima i zapisniku.

– Izašli smo na ove izbore da bismo odbranili decembarsku pobedu. Velika većina naših sugrađana je glasala da se to odbrani. I mi ćemo je i dalje braniti. Marifetluci SNS ništa nisu uspeli da urade. Sloboda građana Novog Beograda nije ubijena, mi smo i dalje tu i izborićemo se za svoje. Svi smo saglasni da je izborni proces nelegitiman, kao i vlast koja iz njega protekne. Kupovati glasove, dovoditi ljude da glasaju za komšije, i na kraju menajti zapisnike je nedopustivo. Naši predstavnici u lokalnoj izbornoj komisiji uložili su prigovor. Tražimo da se ustanovi tačna volja građana. Prebrojaćemo svaki listić i tražimo da nam to obezbede što pre. Kratki su rokovi i imamo jako malo vremena da pregledamo skoro 100.000 biračkog materajala. Oni namerno odugovlače proces i zato tražimo da nam to omoguće odmah – rekao je predstavnik koalicije Biramo.

Po statistici, „Biramo“ i „Kreni-promeni“ imaju vlast u Novom Beogradu, dodao je.

„Primetili ste da je u poslednje vreme postala popularna Ruska stranka. Ona nema veze sa našim komšijama Rusima. Oni glasaju u ruskoj školi i samo tri odsto glasa za Putina, jer su od njega pobegli. Ona pravi problem ljudima u Nišu, a i nama ovde probleme. Njima je status manjinske stranke dodelila lokalna izborna komisija 11. maja“, naveo je.

Tokom protesta, očekuje se obraćanje Jelene Jerinić ispred koalicije „Biramo“.

Podsetimo, u Nišu je GIK odbila slične zahteve opozicije, ostaje da se vidi kako će postupiti opštinska izborna komisija Novog Beograda.

Prema podacima opštinske izborne komisije, u Novom Beogradu SNS je osvojila 25 mandata i može sama da formira vlast, do su Kreni-promeni dobili 4 mandata, a „Biramo Novi Beograd“ devet.

Tu je i Ruska stranka koja će dobiti jedan mandat za svega oko 400 glasova, jer kao manjinska stranka ne mora da pređe cenzus od tri odsto.

(N1)

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare