Foto: Njujork Tajms
Džeri Vest, legendarni košarkaš i inspiracija za logo NBA lige, preminuo je u 86. godini, saopštili su iz Los Anđeles Klipersa.

Vest je bio ključna figura u svetu sporta tokom osam decenija, osvojivši devet šampionata kao igrač, skaut, trener, izvršni direktor i konsultant. Kao arhitekta deset titula Los Anđeles Lejkersa 1980-ih i 2000-ih, te savetnik Golden Stejt Voriorsa tokom njihove trofejne dinastije 2010-ih, ostavio je neizbrisiv trag u NBA ligi.

Tokom svoje karijere Vest je osvojio jednu samo jednu titulu u devet NBA finala od čega je čak šest izgubio od Boston Seltiksa u seriji sa Bilom Raselom. Dobio je nagradu za MVP finala 1969. godine, kao jedini igrač koji je tu čast dobio, a da je bio deo poraženog tima. Tokom finalnih serija, prosečno je postizao 37,9 poena po utakmici u sedam poraza od Seltiksa.

Dva puta je osvojio nagradu za izvršnog direktora godine, prvo kao skaut, a zatim kao generalni menadžer.

Penzionisao se 2007 godine kada je napustio Memfis Grizlije. Nakon toga postao je član upravnog odbora Golden Stejt Voriorsa. Napustio je tim iz San Franciska 2017. godine i pridružio se LA Klipersima na istoj poziciji za koji je radio do poslednjeg dana.

Vest je odlikovan Predsedničkom medaljom slobode 2019. godine, što je dodatno potvrdilo njegov značaj za košarku i sport u celini.

(S.G)

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare