Foto: A. Vasiljević

Predsednik Vlade Republike Srbije održaće sastanak danas u 14 sati s predstavnicima reprezentativnih prosvetnih sindikata, saopšeno je iz vlade. U najavi se ne precizira razlog ovog susreta, kao ni teme razgovora. Ovaj susret je ranije planiran i dogovoren, razjašnjava za „Politiku” Dobrivoje Marjanović, predsednik Unije Sindikata prosvetnih radnika Srbije, jedne od četiri reprezentativne sindikalne organizacije koje okupljaju zaposlene u prosveti. Okosnica razgovora, kako se očekuje, biće najvažnije teme koje su čelnici prosvetnih sindikata izdvojili i dostavili kabinetu premijera.

– Ovaj sastanak očekujemo od formiranja vlade, budući da kontinuitet vlade postoji očekujemo da se ispoštuje protokol koji su s predsednicima reprezentativnih sindikata prosvete potpisali nadležni u prethodnoj vladi. Sigurno će opet biti  reči i o najavljenoj izmeni Krivičnog zakonika, kao i o aktuelnim napadima na prosvetne radnike koji su ponovo uznemirili i zaposlene u školama i javnost – kaže Marjanović.

On podseća da su poslednje izmene pravilnika o ocenjivanju definisale da nema „otvorenih vrata” ni razgovora roditelja s nastavnicima o ocenama u poslednoj sedmici nastavnog dela školske godine i postavlja pitanje kako se roditelj koji je nastavnici OŠ „Jovan Dučić” naneo telesne povrede i vređao je, a koji je zbog toga kasnije priveden, uopšte našao u prostorijama škole i na razgovoru s nastavnicom o zaključenoj oceni što je preraslo u nasilje roditelja nad prosvetnim radnikom.

Kada je reč o realizaciji potpisanog protokola predstavnici prosvetnog esnafa očekuju da se utvrdi jasna dinamika povećanja zarada. Marjanović podseća da bi zarade nastavnika početnika od januara 2025. godine trebalo da budu u nivou republičkog proseka.

– To znači da će u narednih šest meseci morati da nam se podignu zarade za 28 do 30 odsto. Projekcija je da će republički prosek biti 110.000 dinara, a trenutno je 86.800 dinara plata nastavnika početnika u obrazovanju. To je prva stvar. Druga su koeficijenti, jer imamo situacije da šev računovodstva koji radi u školi sa šestim stepenom stručne spreme i nastavnik sa istim stepenom stručne spreme imaju različite koefincijente za obračun zarade. Takođe, povećani su koeficijenti za pomoćno osoblje i tetkice da im se ne bi dotiralo do minimalca, i time su nastali novi jadi jer ljudi koji imaju viši stepen stručne spreme sada imaju gotovo iste koeficijente kao nemaju nikakvu stručnu spremu osim završene osnovne škole.

Pregovaraćemo oko toga. Naravno, tražićemo i da se plate za svoj rad koordinatori elektronskog dnevnika koji su izvukli najveći deo posla a da za to nikada nisu dodatno plaćeni. Tu je i pitanje smanjenja administracije. Na tom polju je već nešto urađeno, ali je ostalo da se urade matične knjige, pedagoške sveske unutar elektronskog dnevnika. Buduće izmene Krivičnog zakonika su takođe bile planirana važna tema zbog učestalih napada na zaposlene – ukazuje Marjanović.

(Politika)

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare