Foto: Getty Images
Nakon što su se u medijima pojavile spekulacije da bi Bingo grupa mogla preuzeti licencu za popularni lanac brze hrane McDonald’s, portal Avaz saznaje da ova kompanija već duže vreme nema nameru da se vraća i da posluje u BiH. Bingo je demantovao da je poslao upit za preuzimanje franšize te da su o svemu obavešteni i vlasnici prostora u kojima su se nalazili restorani McDonald’s-a.

Nakon jedanaest godina rada u Bosni i Hercegovini McDonald’s je zatvorio svoje poslovnice početkom ove godine. Ovaj lanac restorana brze hrane u našoj zemlji zatvoren je zbog niza problema koje je napravio vlasnik franšize Haris Ihtijarević i njegova kompanija Gliese 581g kojoj je McDonald’s dao franšizu.

Podsećanja radi, McDonald’s podnosi tužbu protiv Harisa Ihtijarevića. Njegova kompanija Gliese 581g izgubila je licencu nakon niza skandala. Prvo je stigla presuda suda u Sarajevu, jer Ihtijarević nije plaćao najam prostora McDonald’sa u Titovoj ulici.

Tada su otkrivene brojne finansijske prevare. Kako je ranije objavljeno, Ihtijarević je ćutao i odlučio prodati parking mesto na Marindvoru. Pretpostavlja se da prodaje imovinu u Sarajevu kako bi što pre napustio BiH, prenosi Avaz.

Problemi su nastali kada je Županijski sud u Sarajevu zbog dugovanja za najam početkom decembra naložio povrat Raiffeisen banci jednog prostora u kom se nalazio McDonald’s restoran. Lokalni mediji su naveli kako se radi o dugovanju od pola miliona evra. Raiffeisen banka je potvrdila da su dobili presudu protiv kompanije Gliese 581g, koja je bila lokalna franšiza McDonald’sa, ali nisu objavili koliko je iznos duga u pitanju.

Loša poruka investitorima

N1 televizija je navela da je nakon te presude i niza utvrđenih nepravilnosti i kriminala, uprava kompanije za Europu McDonald’s raskinula ugovor s lokalnom franšizom, zbog čega se niz restorana koje su otvorili u Sarajevu i Mostaru zatvara od 30. decembra. Mediji su tada objavili i poraznu informaciju kako se BiH na taj način našla u društvu s Rusijom i Belorusijom, gde je McDonald’s zatvorio restorane u znak solidarnosti s Ukrajinom, a u BiH “zbog kriminala i javašluka”, naveli su.

U svakom slučaju, odlazak diva brze hrane iz BiH iznimno je loša poruka investitorima koji ionako zbog političke nestabilnosti i korupcije često izbegavaju BiH.

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare