Foto: Banka Poštanska štedionica

Kako je pre tri dana tzv. kosovska policija na osnovu izveštaja „institucija za finansijski monitoring” zatvorila šest jedinica Banke Poštanske štedionice u četiri opštine na severu srpske pokrajine Kosovo i Metohija KiM, penzioneri koji tamo žive i primaju prinadležnosti zabrinuti su kako će ubuduće dolaziti do novca.

Najpre su golgotu prošli posle odluke iste te takozvane države Kosovo da zabrani isplatu primanja u dinarima, a sad strepe da ih čeka nova muka. Upitani da li Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) isplaćuje na KiM i dalje penzije u dinarima ili ipak moraju u evrima, odgovaraju za „Politiku” da penzionerima na teritoriji AP Kosovo i Metohija Fond PIO isplaćuje penzije u dinarima za 28.436 korisnika.

– Penzije uplaćujemo na tekući račun u poslovnim bankama, u najvećem broju otvorenih u Banci Poštanska štedionica ili dostavom na kućnu adresu. Fond je planirao isplatu penzija za maj u prvoj polovini juna, na isti način i istom dinamikom kao i do sada – kažu u penzijskom fondu.

Ističu da je isplata penzija u evrima, za države s kojima imaju potpisane sporazume, skuplja za Fond PIO u odnosu na isplatu u dinarima za iznos deviznih razlika.

Najstariji svoja primanja mogu da podižu i u četiri montažne ekspoziture Banke Poštanske štedionice u neposrednoj blizini administrativnih prelaza Jarinje, Brnjak, Končulj i Merdare kako bi i na taj način svojim klijentima sa KiM omogućila redovnu isplatu gotovine, ali i obezbedila što bliži pristup blagajnama, bankomatima, kao i ostalim bankarskim uslugama.

Banka je kao podršku građanima poslala i dve mobilne ekspoziture na točkovima koje će u skladu sa potrebama građana biti dostupne na ovim lokacijama. Na taj način Srbi ne moraju da putuju do ekspozitura u Raški, Novom Pazaru, Kuršumliji, Vranju kako bi podigli svoja primanja, već će sve svoje prinadležnosti moći da obave u neposrednoj blizini administrativnih prelaza.

Statistički podaci Fonda PIO za mart ove godine pokazuje da je prosečna penzija na KiM za sve kategorije penzionera 44.093 dinara i da najviše njih penziju prima u Kosovskoj Mitrovici – 8.322, u Prištini – 2.447 u Peć ide – 665 penzija, Prizren – 903, Uroševac – 481, Đakovicu – 102.

U Južnu srpsku pokrajinu stižu i penzije za one koji ih primaju pod opštim i posebnim propisima, odnosno borci pre 9. 9. 1943, kao i borci posle ovog datuma, rudari, administrativne penzije… Starosne penzije prima 16.604 i one u proseku iznose oko 50.481 dinar, invalidske stižu za oko 4.700 penzionera i prosečan njihov iznos je 39.000 dinara i porodične za oko 7.343 penzionera i one iznose oko 33.203 dinara.

(Politika)

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare