Foto: Buka

Podizanjem zastave Ruske Federacije danas je u Banjaluci otvorena Kancelarija Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov poručio je danas na svečanosti povodom otvaranja Kancelarije ruske Ambasade u Banjaluci da je ovo istorijski dan koji se odavno čekao i spremao.

Kalabuhov je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i rukovodstvu Srpske na inicijativi, snazi, kreativnosti koje su, kako je rekao, vrlo potrebne u ova vremena.

Ruski ambasador zahvalio je i Njegovom preosveštenstvu episkopu banjalučkom Jefremu.Kalabuhov je ocijenio da je Kancelarija veoma važan element u saradnji sa BiH, pogotovo sa Republikom Srpskom.

– Istorija je na našoj strani – poručio je Kalabuhov u obraćanju zvanicama na svečanom otvaranju ruskog diplomatskog predstavništva u Banjaluci.

Svečanosti prisustvuju, između ostalih, predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsjednik Vijeća naroda Srebrenka Golić, narodni poslanici, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, istakao je da je ovo važan trenutak za Srpsku.

“Želim da se zahvalim predsjedniku Vladimiru Putinu i gospodinu Lavrovu što možemo često da razmijenimo važne informacije. Ruska Federacija je nama partner. Mi u Ruskoj Federaciji vidimo pravičnu stranu istorije. Vladimir Putin ne samo da je veliki lider, on je nacionalno bogatstvo Ruske Federacije”, rekao je Dodik.

Podsjetio je da je Rusija jedini svjedok izvornog Dejtonskog sporazuma.

Tokom ceremonije video porukom se obratio i Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Rusije.

Otvaranjem novog diplomatskog predstavništva Ruske Federacije, kao ogranka matične Ambasade u Sarajevu, Rusija će se pridružiti zemljama koje već imaju svoje kancelarije u Banjaluci.

Vlada Rusije je u maju 2022. godine prihvatila prijedlog za otvaranje Kancelarije ruske Ambasade u Republici Srpskoj.

(srpskainfo/nezavisne)

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare