Foto: EPA-EFE/DEBBIE HILL

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je danas tvrdnje koje je u pismu iznela izraelska vojska da je Vojna obaveštajna služba više puta upozorila Netanjahua na pretnju koju predstavlja Hamas, tokom nemira u zemlji 2023. godine.

”Ne samo da ni u jednom dokumentu nema upozorenja o Hamasovim namerama da napadne Izrael iz Gaze, već su dali potpuno suprotnu procenu”, navodi Netanjahuova kancelarija u saopštenju.

Dodaje se da je vojska spomenula Hamas isključivo u kontekstu da ta palestinska grupa nije imala nameru da napadne Izrael, prenosi Tajms of Izrael.

U saopštenju kabineta premijera se navodi da su obaveštajne procene da Hamas nije bio zainteresovan za eskalaciju, već da je išao ka sporazumu sa Izraelom.

Dodaje se da je sam Netanjahu „više puta upozoravao na uticaj unutrašnjih nemira na neprijatelje Izraela”, kada su rezervisti vazduhoplovstva i drugo vojno osoblje obustavili službu u znak protesta zbog vladinih poteza za reformu pravosuđa tokom široko rasprostranjenih protesta u zemlji 2023. godine.

(Tanjug)

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare