Foto: Tanjug

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezoluciju o Srebrenicisa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih glasova.

Prethodno na sednici su govorili predstavnici više zemalja, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je naglasio da je to visokopolitizovana rezolucija.

“Zašto pozivam sve koji se nalaze u ovoj sali da glasaju protiv rezolucije, ovo je visokopolitizovana rezolucija i ja bih postavio tri pitanja na koja nismo čuli adekvatne odgovore od glavnih autora ove rezolucije, od Nemačke”, rekao je Vučić.

Vučić na Generalnoj skupštini UN: Visokopolitizovana rezolucija o Srebrenici, pozivam sve zemlje da ne glasaju; Srbija danas u UN brani svet i principe međunarodnog javnog prava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Generalnoj skupštini UN, na kojoj se glasa o rezoluciji o Srebrenici, da je to visokopolitizovana rezolucija i pozvao sve zemlje članice da ne glasaju. On je poručio da su Srbi ponosan narod koji je uvek umeo da se brani, ali da danas pred Ujedinjenim nacijama ne brane samo sebe već brane svet i principe međunarodnog javnog prava i pozvao države članice UN da glasaju protiv usvajanje Rezolucije o Srebrenici.

“Zašto pozivam sve koji se nalaze u ovoj sali da glasaju protiv rezolucije – ovo je visokopolitizovana rezolucija i ja bih postavio tri pitanja na koja nismo čuli adekvatne odgovore od glavnih autora ove rezolucije, od Nemačke”, rekao je Vučić.

On je zapitao zašto se donosi ova rezolucija.

“Pod broj jedan, govorili su o individualnoj pravnoj odgovornosti, pominjući ovde crnogorske amandmane. I pitam vas, ako je tako, zašto se ova rezolucija uopšte i donosi? Zato kada je reč o individualnoj pravnoj odgovornosti, ona je već urađena, isporučena kroz optužnice, kroz presude i svi ti ljudi koji su bili optuženi, oni su već i osuđeni i osuđeni na zatvorske kazne. Nema nikakvih pojedinačnih imena u ovoj rezoluciji, to se uopšte i ne pominje”, poručio je Vučić.

Zapitao je zašto se uopšte donosi rezolucija ako je UN već donela rezoluciju 2015. godine u vezi sa genocidom širom sveta.

“Zašto samo ovaj slučaj, zašto samo ovaj primer?”, zapitao je Vučić.

On je rekao na početku svog govora da mu je teško da govori posle predstavnika Nemačke.

“Govoriti protiv rezolucije nije lako iz nekoliko razloga. Bez obzira šta vi uradite, veliki i moćni, oni koji su ovde dominantni i u medijima, optužiće vas za teški zločin koji se zaista desio u Srebrenici, u situaciji gde je sva moralna pravda u njihovim rukama. Oni će da vas optuže da potcenjujete i minimizirate, zato što se usuđujemo da dignemo glas protiv”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da želi da razotkrije ove neistine.

“Još jednom da kažem, ja sam se poklonio žrtvama sukoba u Bosni, a ovde su i srpske i bošnjačke žrtve i evo ja podvlačim da sam se već poklonio žrtvama i da sam položio cvet u Srebrenici za sve stradale Bošnjake. Teško je da se govori posle Nemačke koja važi za najvažniju i koja smatra da je nepogrešivo ovlašćena da daje moralne pridike onima koji se ne slažu sa njom”, naveo je Vučić.

Srbija danas u UN brani svet i principe međunarodnog javnog prava

Predsednik Vučić je poručio da su Srbi ponosan narod koji je uvek umeo da se brani, ali da danas pred Ujedinjenim nacijama ne brane samo sebe već brane svet i principe međunarodnog javnog prava i pozvao države članice UN da glasaju protiv usvajanje Rezolucije o Srebrenici.

“Mi pripadamo ponosnom narodu koji je oduvek umeo da se brani. I to je ono što mi i danas radimo. Ali mi danas ne branimo samo sebe. Mi branimo svet i principe međunarodnog javnog prava. I pozivam države članice da glasaju protiv ove rezolucije”, poručio je Vučić sa govornice na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj se raspravlja o rezoluciji o Srebrenici.

Naglasio je da rezolucija neće doprineti pomirenju već će, ukoliko bude usvojena, izazvati nove podele, ne samo u regionu već i u celom svetu.

Predsednik Srbije je za govornicom upitao koji je cilj usvajanja rezolucije ukoliko su već ranije donete presude za one koji su odgovorni za Srebrenicu i zbog čega se danas ponovo otvaraju stare rane.

Podsetio je da je i sam posetio Memorijalni centar u Srebrenici kako bi doprineo pomirenju, ali da je tamo bio napadnut.

“Otišao sam da pognem glavu i da položim cvet, i skoro sam bio linčovan. A i dan posle sam pružio ruku onima koji su to organizovali. Ovde se ne radi o pomirenju. Ovde se ne radi o sećanjima. To je nešto što će samo otvoriti stare rane i što će stvoriti potpuni politički haos. I ne samo u našim krajevima, već i ovde u ovoj sali”, rekao je Vučić.

Uoči sednice Vanuatu, Antigva i Barbuda i Malavi povukli su kosponzorstvo rezolucije o Srebrenici, javio je izveštač Tanjuga. Takođe, kako javlja Tanjug, Namibija će biti uzdržana, a Azerbejdžan, ukoliko predlog bude stavljen na glasanje, neće biti u mogućnosti da glasa. Nikaragva će glasati protiv rezolucije koju je predložila Nemačka.

Sednica je počela minutom ćutanja povodom pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija.

Iako se, prema proceduri Generalne skupštine, odluke donose konsenzusom, za koji je potrebno da sve države budu saglasne oko teksta nacrta rezolucije, o predlogu rezolucije o Srebrenici će se glasati, pošto se Srbija, Rusija i Kina protive njenom usvajanju.

(RTV)

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare