Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI/ANSA)
Čelnici grupe G7 odgovorit će na ono što su nazvali nepoštenim poslovnim praksama Kine koje štete njihovim radnicima i ekonomijama, piše u nacrtu zajedničke izjave na kraju samita u petak.

G7 je također zaprijetio akcijama protiv kineskih finansijskih institucija koje su pomogle Rusiji da dođe do naoružanja za rat u Ukrajini, piše Reuters a prenosi Hina.

Čelnici Italije, SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke i Japana u petak raspravljaju o velikim kineskim industrijskim kapacitetima za koje zapadne vlade kažu da uništavaju lokalna tržišta.

Na samit je došao i papa Franjo koji će kasnije u petak govoriti o umjetnoj inteligenciji. To je znak sve većeg zanimanja Vatikana za taj revolucionarni alat i nastojanja Crkve da upozori na moguće zloupotrebe.

Papa Franjo (87) će se bilateralno sastati s desetak šefova država, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, Amerikanca Joea Bidena i Ukrajinca Volodimira Zelenskog.

Tako gust raspored vremešnog i ne odveć zdravog Pape svjedoči o njegovoj želji da zadrži utjecaj u diplomatskim odnosima, nakon što su brojni napori Svete Stolice za mir u Ukrajini i Gazi dosad bili uzaludni, piše Reuters.

Odnosi Kine i Rusije

U nacrtu završne izjave ističe se da G7 ne želi naštetiti Kini ili omesti njen ekonomski razvoj, ali će grupa “nastaviti poduzimati mjere da bi zaštitila svoje kompanije od nepoštenih praksi”. SAD je ove sedmice uveo sankcije kineskim kompanijama koje Rusiju snabdijevaju poluvodičima.

“Kina ne dostavlja Rusiji naoružanje, ali to što joj omogućuje da ga proizvede, što joj daje tehnologiju za to, e to je zapravo pomaganje Rusiji”, rekao je Biden na samitu u četvrtak nakon što je potpisao bilateralni sigurnosni pakt sa Zelenskim.

Prvog dana sastanka na vrhu, G7 je dogovorio da će Ukrajini dati 50 milijardi dolara zajmova koji će se namaknuti iz kamata na zamrznutu rusku imovinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da su planovi zapadnih zemalja da Ukrajini daju kredite koristeći kamate od ruske imovine zamrznute u inostranstvu “krađa” i da “neće proći nekažnjeno”.

Putin je, govoreći na sastanku s dužnosnicima Ministarstva vanjskih poslova, rekao da način na koji se Zapad odnosio prema Moskvi pokazuje da bi svaka zemlja mogla postati žrtva sličnog zapadnog zamrzavanja imovine.

U nacrtu završnog dokumenta, čelnici grupe također su obećali da će uvesti sankcije protiv svih onih koji su pomogli Rusiji da izbjegne sankcije na izvoz nafte tako što su je tajno prevozili.

Pravo žena na abortus

Italijanska desničarska premijerka Giorgia Meloni, domaćica samita, spriječila je da u završnu izjavu uđe pravo žena na abortus, objavila je agencija dpa pozivajući se na diplomatske izvore.

U njoj se tek spominje da žene imaju pravo na odgovarajuće zdravstvene usluge, uključujući one koje se tiču spolnog i reproduktivnog zdravlja, rekli su izvori.

Na kraju prošlogodišnjeg sastanka u Japanu, čelnici G7 su zauzeli jasan stav da žene moraju imati “pristup sigurnom i legalnom pobačaju i post-pobačajnoj njezi”.

Sjedinjene Američke Države su 2022. doživjele veliki korak unazad u vezi s reproduktivnim pravima nakon što je Vrhovni sud poništio presudu Roe protiv Wadea koja je ozakonila pravo na abortus.

(Al Jazeera)

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare