Piše: Kalaz

Danas je 8. mart, zvanična valuta sveta je ruža. Najvrednije su one crvene, nije važno da li su uvele, ili se na to spremaju. Važno je da svaki muškarac kući ponese bar po jednu pokajnicu. Cvećari danas zadovoljno trljaju ruke, ugostitelji glancaju escajg, taksisti duvaju gume, a muževi i momci izvrću džepove. Žene ushićeno biraju haljinu za veče, one smelije stavljaju crveni ruž, jer očekuju veče puno pažnje.

Restoranske stolove osvetliće blicevi telefona, nastaće divne slike poklona i hrane, koje će kada se provuku kroz filtere krasiti Instagram storije.

Nakon što se potroše svi izlizani komplimenti, čestitke i želje u koje retko ko veruje, za žene će sutra biti isko kao i juče.

Čini se da se 8. mart nepravilno razvio, daleko od svoje osnovne ideje, postao površna verzija sebe, fino upakovana u šareni celofan. Na svom putu 8. mart je od dana borbe za ravnopravnost žena, postao dan šopingholisanja. Rođen u socijalističkom pokretu, izrastao je u čedo kapitalizma, moglo bi se reći da nalikuje lošijem nastavku filma Dan zaljubljenih.

Prethodno potvrđuje i citat iz publikacije „Društveni položaj žena (Kako slaviti naše praznike: 8. mart međunarodni dan žena)“ iz 1974. godine:

„Niko nema pravo da načinom na koji ga proslavlja, taj dan pretvori u lakrdiju, da ga prisvaja za svoja malograđanska iživljavanja koja nemaju nikakvu vezu s revolucionarnim smislom tog datuma, niti da mu daje značenje koje 8. mart ne može dobiti“ .

Političko opredeljenje i ideološke razlike, ne smeju biti prepreka da se ukaže na istinski značaj ovog praznika, jer nam je danas gotovo jednako potreban, kao što nam je bio i pre 110 godina, kada se u Beogradu održala prva proslava 8. marta.

Hteli mi to da priznamo ili ne, žene su i danas diskriminisane, poslodavci mlade devojke na razgovorima za posao pitaju da li planiraju decu, trudne žene se otpuštaju sa poslova kako bi poslodavci izbegli svoje obaveze prema njima, seksualno uznemiravanje na radnom mestu je mnogim ženama svakodnevica,  stopa nasilja u porodici i femicida raste, a to su samo neki od problema sa kojim se žene danas susreću.

PROČITAJTE JOŠ:CRNA STATISTIKA U 2023. GODINI

Stoga, ovaj dan treba pre svega slaviti u duhu solidarnosti, javno i masovno ukazivati na probleme sa kojima se žene suočavaju, iznalaziti rešenja za iste, ali to svakako ne znači da cvet i večera nisu lep gest koji žene svakodnevno zaslužuju, samo to ne sme biti suština, jer to nikada i nije bila.

“stopa nasilja u porodici i femicida raste, a to su samo neki od problema sa kojim se žene danas susreću”

Žene srećan vam 8. mart od redakcije Portala 192, umesto ruže, poklanjamo vam ovaj tekst.

Autor: Kalaz

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare