Foto: TANJUG

Reakcije na Svesrpski sabor u kojima se kaže da se njegovim zaključcima narušava Dejtonski sporazum su licemerne jer smo svih ovih godina svedoci da se namerno urušava ovaj sporazum od strane onih koji sada izriču kritike na račun sabora, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

On je za TV Pink rekao da neke velike sile ni muslimani u Bosni i Hercegovini nikada nisu mogli da prežale što je uopšte došlo do Dejtonskog sporazuma.

“Sama ta rešenja u sporazumu koja su postignuta nije izmislio niko odavde, ona su američki predlog i Dejtonski sporazum je čedo SAD-a. Oni su izmislili Dejtonski sporazum i u njemu jasno zapisali ustavno ustrojstvo BiH koje je nepromenjivo bez saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta”, istakao je Dačić.

Dodao je da su oni hteli da relativizuju taj sporazum stalno smanjujući okvire ovlašćenja Republike Srpske i pokušavajući da prenesu ovlašćenja na neki centralni nivo, misleći da i na tom centralnom nivu mogu da preglasavaju Srbe.

Istakao je da svih ovih godina svedočimo da se napada Republika Srpska, da se ona proglašava za genocidnu tvorevinu, kao i da se pokušava nametnuti unitarizam u BiH, odnosno da je to jedna država u kojoj važi princip jedan građanin jedan glas.

“BiH nije zasnovana na tom principu, ona je zasnovana na principu ravnopravnosti svih naroda i oba entiteta. Znači, nikad oni nisu prihvatili Dejtonski sporazum, a sada neko dolazi i kritikuje ovaj sabor, iako u deklaraciji koja je na njemu usvojena, prva tačka od koje se polazi jeste da mi poštujemo Dejtonski sporazum i zalažemo se za sva prava Srba i srpskog entiteta na osnovu tog sporazuma”, ukazao je Dačić.

Naglasio je da usvojenom deklaracijom nijednom rečju nije spomenuto mnogo puta navođeno pitanje razdruživanja, da se izbegla svaka pomisao na tako nešto upravo zbog toga da neko ne bi to zloupotrebljavao.

(Tanjug)

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare